Benefiti omega-3 masnih kiselina uključuju niz prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema jer smanjuju trigliceride, odnosno masnoće u krvi, povećavaju nivo HDL-a, zdrave vrste holesterola i snižavaju krvni pritisak. Često zanemarena prednost jeste njihov uticaj na cirkulaciju.
Omega-3 su masne kiseline dolaze u tri glavna oblika: ALA (alfa-linolenska kiselina), DHA (doksaheksaenska kiselina) i EPA (eikozapentaenska kiselina). Omega-3 se moraju konzumirati kroz ishranu i suplemente, jer su korisne za brojne procese u telu. One mogu pomoći da ostanemo "oštri" dok starimo. Dakle, poboljšavaju pamćenje, mentalno zdravlje, fokus, funkcionisanje mozga, vid i čitav nervni sistem.
Drugi način na koji omega-3 doprinosi zdravlju je poboljšavanje cirkulacije.
Pravilan protok krvi obezbeđuje moždanim ćelijama stalno snabdevanje kiseonikom i glukozom, koji su im potrebni za optimalno funkcionisanje. Ovaj povećani protok krvi u mozgu može rezultirati različitim dobrobitima za raspoloženje i kognitivne sposobnosti, kao što je poboljšanje pamćenja.
Kako uneti omega-3 masne kiseline?
Verovatno prvo pomislite na ribu – losos, sardine, skušu i tunjevinu. Ovo je apsolutno u redu, jer riba sa većom masnoćom ima neke od najvećih koncentracija omega-3 masnih kiselina. Kako biste uneli adekvatnu dozu omega-3 masnih kiselina, potrebno je da jedete ribu najmanje dva puta nedeljno.
Ako niste veliki ljubitelj ribe ili ste strogi vegan, takođe ih možete konzumirati kroz semenke, orašaste plodove i biljna ulja. Kada je u pitanju seme, laneno ima posebno visoke koncentracije ovih masnih kiselina. Ako tražite orašaste plodove sa najviše omega-3, indijski orasi su topla preporuka.
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama:
- čia semenke
- laneno ulje
- ulje od semenke konoplje
- orahovo ulje
- sojino ulje
- losos
(MONDO)