Laneno seme smatra se superhranom, bogato je proteinima i omega-3 masnim kiselinama (koje telo ne može da proizvede samo), a koje su izuzetno korisne za zdravlje srca.
Neke od prednosti ovog nutrijenta su što sprečava fatalan ishod od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od srčanog udara zbog nepravilnog srčanog ritma, sprečava pojavu krvnih ugrušaka, potpomaže varenje, podstiče probavu...
Kako koristiti ovu namirnicu da bi se u potpunosti iskoristla njena korisna svojstva? Da li je bolje uzimati cela zrna ili je efikasnija kada se samelje? Mišljenja stručnjaka su podeljena. Neki smatraju da je najbolje potopiti ih noć pred konzumiranje u jogurt i ostaviti da nabubre i puste zdrave sastojke, drugi, pak, kažu da su korisnija za organizam ako se samelju.
Najbolje je da ih uzimate sveže samlevene, kažu stručnjaci sa Klinike Mejo. Jednostavno, sameljite ih pre nego što ih pojedete! Telo ne može u potpunosti da svari cele semenke, a na ovaj način samo jedna kašika mlevenog lanenog semena obezbediće više od dva grama proteina vašem telu, a unećete svega 30 kalorija.
Zašto je važno vreme? Mnoga korisna jedinjenja počinju da oksidiraju nakon što se seme samelje, zato je najbolje da ga nakon usitnjavanja pojedete u roku od 24 sata.
MONDO
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću