Stil

DIJETA ZA HIPERTENZIJU KOJU SU I LEKARI ODOBRILI: Obara visok pritisak za samo 14 dana, a ovo je NAJVEĆI NEPRIJATELJ

Autor Maja Gašić

Dijeta za visok krvni pritisak postoji već dugo, a daje neverovatne rezultate.

Izvor: YouTube/Screenshot/Geeky Medics

Zahvaljujući studiji koju je podržao Nacionalni institut za srce, pluća i krv (SAD), lekari su razvili super dijetu za hipertenzivne pacijente, koja supešno vraća visok krvni pritisak u normalu.

DASH dijeta (Dietari Approaches to Stop Hipertension) je režim ishrane koji je razvijen posebno za pacijente sa hipertenzijom i koji sadrži optimalno izbalansiranu količinu nutrijenata neophodnih za funkcionisanje unutrašnjih organa.

Jelovnik može svako individualno da kreira, samo je neophodno da znate koje se to namirnice preporučuju, a koje ni u kom slučaju ne treba da jedete.

Na listi namirnica koje pomažu da se snizi visok krvni pritisak nalaze se:

  1. Žitarice - najmanje 7 porcija dnevno (1 porcija - parče hleba, 1/2 šolje testenine od durum pšenice, pola činije kaše)
  2. Voće - 5 porcija dnevno (1 porcija - 1 voće srednje veličine)
  3. Povrće - 5 porcija dnevno (1 porcija - pola čaše kuvanog povrća)
  4. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti - 2-3 porcije dnevno (1 porcija - 50 g sira ili 0,15 litara mleka)
  5. Semenke, pasulj, orasi - 5 porcija nedeljno (porcija - 40 g neobrađene namirnice)
  6. Životinjske i biljne masti - 3 porcije dnevno (1 porcija - kašičica maslinovog ili lanenog ulja)
  7. Slatka jela - ne više od 5 puta nedeljno (1 kašičica džema ili meda.
  8. Tečnost - 2 litra dnevno (voda, zeleni čaj)
  9. Proteini - 0,2 kg nemasnog mesa ili ribe, jaja

Na listi namirnica koje ne smete da jedete ako se borite sa hipertenzijom, nalaze se brza hrana, alkohol (konzumiranje alkohola izaziva skok pritiska), kobasice i konzervisana hrana, masno meso, slatkiši i gazirana voda.

Hranu treba uzimati 5 puta dnevno u malim porcijama (jedna porcija je oko 200 g).

Kako pravilno proveriti pritisak?

Eksperimenti su pokazali da se kod osoba sa umerenom hipertenzijom (ne više od 160/95), zahvaljujući ishrani, posle nekoliko dana gornji pritisak smanjio u proseku za 6 mm Hg, donji za 3 mm Hg. Kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom, rezultati su bili još impresivniji - 11 i 6 mm Hg. U proseku je trebalo oko dve nedelje da se pritisak u potpunosti normalizuje (do 139/69).

Jedino striktno ograničenje DASH dijete je količina soli. Evropski kardiolozi sproveli su posebnu studiju koja je pokazala da što je manje natrijuma u ​​ishrani pacijenata, to im je niži krvni pritisak. Eksperimenti su pokazali da smanjenje dnevne doze soli za 1 g dovodi do snižavanja pritiska za 1 mm Hg.

Prekomerna konzumacija soli i proizvoda koji sadrže so je najstroža zabrana za hipertenziju. Zbog toga lekari izričito ne preporučuju upotrebu konzervisanih, prerađenih i poluprerađenih proizvoda koji sadrže mnogo više soli od "običnih" namirnica.

MONDO