Zdrava ishrana

NAJPROSTIJI "LEK" ZA VISOK HOLESTEROL, SAMO JEDNA NAMIRNICA VAM JE POTREBNA: Endokrinolog priznao - ČINI ČUDA za masnoće

Autor Maja Gašić

Jedna namirnica koja nam je svima lako dostupna neverovatno je korisna za zdravlje, a snižava holesterol kao od šale!

Izvor: YouTube/Screenshot/Mary's Nest

Topli biljni ili čaj od đumbira pomaže da snizite nivo holesterola u krvi, objavio je u svojoj studiji endokrinolog Kristofer Šarp.

Naučnici su analizirali životne navike 60 osoba koje imaju problem sa povišenim holesterolom (hiperlipidemija), da bi otkrili da je kod svakog ko je dnevno konzumirao pet grama mlevenog đumbira nivo ovih masnoća smanjen za više od 17 odsto.

Zaključeno je da je đumbir podjednako efikasan i kada se uzima u orahu ili kada se od sveđe biljke napravi čaj. Da bi se nejgov "lekoviti" efekat primetio, neophodno je da se redovno uzima. Dok ste na ovoj "terapiji", endokrinolog savetuje da se smanjite alkohol i pušenje, kao i da se potrudite da unosite sve neophodne nutrijente u organizam i da budete fizički aktivni.

Čest problem uz povišen holesterol je i povećan šećr u krvi, a u ovom slučaju stručnjaci su izdvojili dve namirnice koje pomažu, a to su suve šljive i borovnice. Suve šljive su dobar izvor vlakana i povećavaju nivo hormona adiponektina. Takođe povećavaju osećaj sitosti i smanjuju želju za grickalicama, što pomaže da držite težinu pod kontrolom, a borovnice su savršeni antioksidansi koji čiste telo od slobodnih radikal ai pomažu da se snizi holesterol.

Takođe, uz ove plave bobice nećete imati želju za šećerom, a telu ćete priuštiti esencijalne hranljive materije, uključujući vlakna i vitamin C. Borovnice su dobar izvor polifenola, posebno antocijana.

MONDO