Većita dilema u domaćinstvima - da li kečap treba da stoji u frižideru ili ipak ne? Iako ga većina Srba čuva u frižideru, doktor po imenu Zek Tarner konačno je otkrio šta je najispravnije.
"Ni kečap, ni džem, a ni puter od kikirija ne moraju da stoje u frižideru", rekao je doktor i dodao da ni slični sosevi, poput senfa ili umaka za roštilj meso, ne treba da stoje na hladnim mestima, upravo zbog svoje visoke kiselosti.
Ali, šta je sa time da u njima mogu da se razviju bakterije kada se ove namirnice otvore i ostave na sobnoj temperaturi? Doktor je objasnio da su ovi proizvodi takvi da je u njima šansa za razmnožavanje bakterija veoma mala. Tako da, prema njegovom mišljenju, možete slobodno da ih odlažete u visećim delovima ili na radnom stolu u kuhinji. Međutim, doktor Tarner podseća da s vremena na vreme proverite rok upotrebe na proizvodima, kao i uputsvo za čuvanje.
"Skladištenje hrane je posebno opasno jer ako se radi na pogrešan način radi, bakterije mogu da razmnožavaju u većim količinama, a trovanje hranom je jedna od posledica svega toga", rekao je on i dodao za kraj da takve bakterije najviše uspevaju na temperaturama od 5 do 60 stepeni Celzijusa. Zato je važno da vaš frižider bude na temperaturi ispod ovih vrednosti.
(MONDO)