Sezona slava je uveliko počela, te ne bi bilo na odmet da obratimo pažnju na ishranu, a o tome koje su najčešće greške koji Srbi tada najviše prave u emisiji "150" minuta" govorila je nutricionistkinja Verica Đokić.
Poznato je da emocije u velikoj meri utiču na našu ishranu. Pa tako, dok će jedni zbog tuge, depresije i anksioznosti da se prejedaju, drugi neće ništa ceo dan da "stave" u usta.
"U zavisnosti od toga kako razmišljamo, tako ćemo se i osećati. A u zavisnosti kako se osećamo, toliko ćemo biti zdravi. Mi nikada nismo mogli da vidimo zaljubljene ljude kojima je pao imunitet", rekla je ona i dodala da zapravo sve počinje iz glave. Nutricionista Đokić osvrnula se i na rad određenih organa u telu, poput želuca i pankreasa koji su kod osetljivijih ljudi isto tako osetljivi. To se uglavnom primeti kod ljudi koji jedu slatkiše u većim količinama. Malo agresivniji tip ljudi potiskuje agresiju i oni uglavnom vole da jedu neko malo komplikovanije i zahtevnije jelo.
ZanimljIvo je da osoba koja ne ume da ispolji adekvatno svoje emocije imaće problema sa zatvorom ili dijarejom. S druge strane, depresivne i bezvoljne osobe bi trebalo da koriste namirnice koje u sebi sadrže dosta fruktoze i dosta boja, poput voća i povrća. Stres je glavni pokretač mnogih bolesti, a u ovom slučaju osobe koje se nalaze pod visokim nivoom stresa bi trebalo u svoju ishranu da ubace pire od povrća kako bi zadovoljili svoje dnevne nutritivne potrebe.
(MONDO)