Stručnjaci godinama ističu da je unos jednog jajeta preporuka za sve koji nemaju problem sa holesterolom ili kardiovaskularnim bolestima. Neki lekari i nutricionisti tvrde da su jaja loša za holesterol, kao i da su tri jajeta maksimalna količina koja treba da se unese na dnevnom nivou. Da li je stvarno tako, pitanje je koje stvara večitu dilemu kod Srba.
Zato su mnogi ljudi sprovodili različite testove. Jedan od njih je Nikola Vejnović koji je pojeo 300 jaja za 10 dana, a potom je javno pokazao krvnu sliku i vrednosti holesterola. Prema rečima nutricionistkinje Marije Đurković, jaja jesu puna holesterola, ali nikako nisu za izbegavanje. Naprotiv, Marija kaže da je dokazano da ne utiču na porast holesterola u krvi.
"Jedno veće jaje ima oko 5 g ukupnih masti, od toga zasićenih 1,6 g. Tačno je da jaja imaju holesterol, ali naučno je dokazano da su za porast holesterola u krvi odgovorne, pre svega, zasićene masti. Takozvani dobar holesterol, koji se u mnogo većem udelu nalazi u jajima, ima značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg metabolizma", rekla je nutricionistkinja za Informer i dodala:
"Kada tome dodamo i pregršt drugih nutritivnih vrednosti ove namirnice, od kojih je visoka biološka vrednost proteina jedna od najznačajnijih, takva da se uzima za standard u merenju proteinskog kvaliteta drugih namirnicama, pa onda i visok sadržaj vrednih vitamina i minerala, dolazimo do toga da je jaje skoro po savršena namirnica. Ipak, pošto takva titula ne postoji, zadržimo se na tome da su jaja dobrodošla u naš tanjir", objasnila je Marija Đurković i dodala da su jaja odličan izvor proteina, da su hranljiva, dugo drže sitost i da su bogata vitaminima A, B6, B12, selenom.
(MONDO)