Namirnica koju apsolutno svi nutricionisti preporučuju, bilo da je reč o skidanju kilograma, poboljšanju probave ili sveukupnog zdravlja, jeste grčki jogurt. Do pre deceniju, otprilike, nismo ni znali da postoji, oni koji su ga jeli u Grčkoj obično su ga opisivali kao ultragusti jogurt, a ispostavilo se da ova namirnica ima veoma korisna svojstva.
Zbog čega je toliko dobar? Jednostavno, grčki jogurt ima mnogo više proteina i daleko manje šećera od "običnog". To je zbog načina na koji se proizvodi. Glavne sirovine su ovčije ili kravlje mleko, a onaj koji može da se kupi u našim prodavnicama je obično od kravljeg.
Najveća razlika između grčkog jogurta i drugih je u tome što se grčki procedi, ukloni se surutka i tada se dobije kremastija, gušća tekstura. Veći sadržaj proteina i manji sadržaj šećera, što su mu glavne porednosti, potiču od ovog procesa ceđenja.
Visok sadržaj proteina pomaže da se duže osećate sito i prepun probioticima koji podstiču varenje. Nešto viši procenat masti mogao bi da uplaši one koji vode računa o zdravlju, ali postoje opcije sa nižim sadržajem ili bez masti za one čija se ishrana bazira na malomasnim ili bezmasnim namirnicama.
Grčki jogurt se dobro slaže i sa slanim i sa slatkim jelima, jer ima prijatan ukus i teksturu, a nije previše sladak, niti previše kiseo. Osim toga, može da zameni kiselu pavlaku u skoro svim receptima koji je zahtevaju, uključujući umake. Na primer, ovaj tip joguurta se koristi obilato u grčkoj kuhinji, u poripremi jela kao što su caciki i slatkiši koji kombinuju jogurt sa orasima, voćem i medom. Odličan je dodatak smutijima, a može da bude i prilog uz začinjena i slana jela.
(MONDO)