SAVETI

ZAPOSLENI OD SADA IMAJU KABINE ZA SPAVANJE NA POSLU! Psiholog upozorava - OPREZ ako vas šef zove posle radnog vremena!

Autor Tamara Veličković

U Japanu je spavanje na poslu postalo obavezno, a kako ovo utiče na fizičko i mentalno zdravlje?

Izvor: Youtube/TRT World/PRVA TV/Printscreen

U Japanu su počeli da prave kapsule u kojima će moći da se spava na radnom mestu. Kapsule ne deluju previše udobno, ali nacija koja važi za najvredniju na svetu ipak razmišlja kako da zaposlenima priušti dremku usred radnog vremena. Šta nam to poručuje, da li smo mentalno i fizički bili zdraviji kada smo radili do 15 časova i išli kući bez prinude da šefu budemo dostupni posle radnog vremena?

"Japan je jako zanimljiv nama jer je to neka druga radna etika i kultura. Mentalno zdravlje je definisano kao balans između ljubavi i rada. Ranije je bilo osam sati rada, osam sati privatnosti, druženja ili rekreacije i osam sati sna. Bili smo bliže ideji da taj balans rada i odmora postoji. To je u Japanu otišlo u krajnost. Popodnevna dremka je lak san, ali vrlo oporavljajući. U Japanu toga nema, a kod nas je sve više praksa 's posla na posao'", rekao je psiholog Aleksandar Kontić u "Jutru" na Prvoj, ističući da velika posvećenost poslu nije dobra po nas.

"Takav način života neprestano menja vrlo jasan odnos koji treba da bude ovakav: ja sam svoj rad 'prodao' poslodavcu, ali to je osam sati. Posle toga, moj život pripada meni. Danas se sve više te granice brišu. Ako će mene poslodavac da zove u privatnom momentu, taj privatni momenat je momentalno nestao. Polako klizimo i taj potrebni balans ide na lošu stranu", istakao je psiholog.

Izvor: Youtube/TRT World

Odmor je od ključne važnosti za naše zdravlje.

"Jako je važan odmor, ali imate ga sve manje. Svako ima pravo izbora. Često čujete da neko hoće pošteno da odradi svoj posao, ali onda ga nema ni za koga - za svoju porodicu, decu, prijatelje. Menja se način svakodnevnog života. Svi se pitaju da li treba da imamo tih pola sata dremke. Treba.Na taj način se regenerišete. Ako će neko da vam upadne sa poslovnim zadatkom u vaše slobodno vreme, nikada ne znate kada će vaša privatnost biti u miru", rekao je psiholog, osvrnuvši se na pravilo koje su Japanci uveli:

"Ne bi me čudilo da iza toga stoje neka istraživanja koja govore da produktivnost raste ako se tako nešto uvede, ali ja postavljam pitanje: zašto bi neko spavao na radnom mestu? To nije mesto privatnosti", rekao je Aleksandar Kontić i objasnio da li je depresija posle odmora normalna pojava: "Mi se jako teško lišavamo nekih vremena kad nam je bilo lepše nego u odraslom dobu, kad smo se igrali i kad nismo imali nikakve obaveze. Odmor nudi privremeno obustavljanje svih briga i kraj odmora nas vraća nazad na radno mesto, u rutinu i odgovornost. To je jedan osećaj koji ne mora da se naziva depresijom. Rad stalno traži kontakt sa realnošću. Na odmoru to nemate. Nema tu ničega što je zabrinjavajuće", objasnio je psiholog.

BONUS VIDEO:

(MONDO)