SAVETI

DOBRE VESTI ZA SVE KOJI NE MOGU BEZ HLEBA! Ono što mislite je laž, nutricionisti razbili najpopularniji MIT

Autor Tamara Veličković

Nutricionisti su odlučili da stave tačku na tvrdnje da nas hleb najviše goji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Koliko puta ste se požalili nekome da želite da smršate, a dobili ste savet da izbacite hleb iz ishrane? Uvreženo je mišljenje da nas najviše goji, ali britanske nutricionistkinje Helen Bond i Azmina Govindži su za "Dejli mejl" otkrile da verujemo u običnu zabludu. Opasnosti zbog unosa hleba nisu uopšte onakve kakvim ih mnogi smatraju, istakle su.

Prema njihovim rečima, nema razloga da se veruje da je hleb direktan uzrok viška kilograma ili nadimanja. Odbijanje hleba zbog ovih strahova je neosnovano, jer problem celijakije, odnosno netolerancije na gluten, pogađa samo određen broj ljudi. To znači da je za većinu bezbedan.

Hleb može da izazove nelagodnost kod osoba koje imaju osetljiva creva. Postoji samo jedna vrsta hleba koja potencijalno može da nanese štetu, ističu nutricionistkinje. Reč je o ultra-obrađenom hlebu, koji se prodaje u fabričkom pakovanju i obično ima dug rok trajanja bez hlađenja.

Nutricionistkinje preporučuju da se ne odričete svežeg hleba od celog zrna, čak i ako ga kupujete u supermarketima. Dovoljno je samo da ne jedete previše hleba, jer višak bilo kakvih ugljenih hidrata može da dovede do debljanja. Osim toga, ljubiteljima hleba od belog brašna savetuje se da u ishranu uključe više namirnica sa vlaknima.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)