Prva prospavana noć posle teške nesanice: Sve sam probala, slušala lekare i sama shvatila šta je problem

Pročitajte iskustvo žene koja je uspela da pobedi nesanicu!

Shutterstock/Tattoboo

"Znam koliko je nesanica teška i koliko ste umorni od ove borbe, ali ovde sam da vas pozovem da ne odustajete. Jedna stvar koju mali broj ljudi zna o meni, jeste da se već dugo suočavam sa teškom nesanicom. Neprospavane noći i naporni dani postali su 'prirodni' deo mog života. Probala sam razne metode da poboljšam san, ali izgledalo je da nijedna nije uspela na duži rok. Međutim, nakon mnogih pokušaja i razgovora sa lekarima, pronašla sam neka rešenja koja su mi pomogla da se oslobodim nesanice i ponovo uživam u odmoru.

Razumevanje uzroka nesanice

Prvi korak u mojoj borbi sa nesanicom bio je da razumem uzroke koji stoje iza njih. Otkrila sam da postoji mnogo faktora koji mogu da doprinesu pojavi problema sa spavanjem. U mom slučaju se radi o stresu, anksioznosti, ali i ne baš zdravim navikama u ishrani.

Stvaranje ambijenta pogodnog za spavanje

Brzo sam shvatila da okruženje u kojem spavam, igra ključnu ulogu u kvalitetu mog sna. Tako sam napravila neke suštinske promene u svojoj spavaćoj sobi. Održavam prijatnu temperaturu koja ne prelazi 23 stepena. Takođe, uvek koristim zavese za zatamnjenje da blokiram spoljašnje svetlo. Pazim da se ne izlažem ekranima pre spavanja i uvek imam čašu vode na noćnom ormariću.

Usvajanje zdravih navika spavanja

Kao što sam rekla, stres i anksioznost bili su glavni uzroci moje nesanice. Zato sam pokušala da razvijem zdrave navike koje će mi pomoći da se opustim pre spavanja. Počela sam da slušam vođene meditacije i da čitam. Sve te stvari su me navele da shvatim šta su tačno problemi koji su mi izazivali toliki stres, da bih mogla da preduzmem mere u svakodnevnom životu. Takođe sam vodila računa da izbegavam kofein i alkohol, posebno u drugom delu dana.

Počela sam da uzimam magnezijum

Još jedan posebno važan aspekt koji sam otkrila u svojoj borbi protiv nesanice, bila je uloga magnezijuma. Magnezijum je esencijalni mineral za telo, sa višestrukim zdravstvenim prednostima, uključujući san. Saznala sam da magnezijum pomaže u opuštanju mišića i smanjenju stresa, što može da doprinese poboljšanju kvaliteta sna. Zato sam se pobrinula da u svoju ishranu uključim namirnice bogate magnezijumom, kao što su orasi, bademi, zeleno povrće i masna riba. Takođe, po preporuci lekara, uzimala sam dve kapsule magnezijuma svako veče, sat vremena pre spavanja.

Sve ove male navike su me naterale da bolje brinem o sebi, da shvatim šta mi ne ide u životu i stavim sebe na prvo mesto. Malim koracima sam rešavala svoje probleme (i te teške nesanice i probleme koji su me uznemirili). Mogla sam brže da zaspim, ređe sam se budila tokom noći i osećala sam se odmornije ujutru. Moj nivo energije tokom dana se povećao i moje opšte stanje se značajno poboljšalo. Ako ste i vi u sličnoj situaciji, želim vam da nađete, zauzvrat, lake načine da upravljate stresom i uspete da se brinete o sebi kako treba".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Joga za spavanje  TikTok/yogabum365