Anketa

Koji deo jajeta je vredniji? Mnogi ni ne znaju koliko se žumance i belance razlikuju

Da li je bolje jesti žumance ili belance?
Foto: EUStock/Shutterstock.com

Ispostavlja se da žumance i belance imaju potpuno drugačiji skup prednosti. Zbog toga brojni stručnjaci preporučuju da se jaja jedu cela, kako bi se u potpunosti iskoristio njihov nutritivni potencijal.

Jaje je prava riznica nutritivne vrednosti. Žumance sadrži vitamine A, D, E, K i B vitamine, kao i elemente kao što su gvožđe, selen i cink. Takođe sadrži nezasićene masne kiseline, holin i lutein. S druge strane, proteini, iako manje raznoliki u pogledu komponenti, obezbeđuju telu esencijalne aminokiseline.

Jaja su bogata nezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3, koje podržavaju funkciju mozga i vida. Holin, prisutan u žumancetu, igra ključnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, mozga i jetre.

Prema istraživanjima, žumance je vrednije po svom hemijskom sastavu, ali istovremeno i kaloričnije. Proteini, zauzvrat, obezbeđuju telu sve neophodne aminokiseline, uključujući i egzogene, koje telo ne može samostalno da proizvede. Zato naučnici preporučuju da se jaja jedu cela kako bi se u potpunosti iskoristio njihov nutritivni potencijal.

Anketa
Glasalo je 30 korisnika

Sastav jaja varira u zavisnosti od ishrane kokošaka. U proleće i leto, kada imaju pristup zelenoj travi, njihova jaja sadrže više vitamina A. Zauzvrat, jaja kokošaka iz slobodnog uzgoja sakupljena leti mogu da imaju do dva puta veću koncentraciju vitamina D u odnosu na ona iz zimske sezone.

Kuvanje jaja utiče na njihov sadržaj hranljivih materija. Meko kuvana jaja su hranljivija od tvrdo kuvanih, ali zbog rizika od infekcije salmonelom, važno je se pobrinuti da se belančevina stvrdne, posebno u slučaju jaja iz nesigurnog izvora. Meko kuvana jaja takođe su lakša za varenje i bolje se apsorbuju.

Dijetetičarka Keri Rukston, koja piše za časopis Nutrients, ukazuje da je jedenje do 14 jaja nedeljno bezbedno i može da podrži proces gubitka težine. Međutim, toplotna obrada smanjuje sadržaj lecitina, što pomaže u ograničavanju apsorpcije holesterola.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ishrana Bele Hadid Izvor: Instagram/ceciliafondaccii