"Iako veoma volim paradajz, on do sada nije bio važan sastojak moje ishrane. Kada sam pročitala da se nalazi na listi najzdravijeg povrća, odlučila sam da to promenim. Priredila sam sebi nedelju paradajza. Jela sam tri srednja paradajza dnevno - sveže, dinstane, pečene, sušene... Da li sam primetila promene u organizmu? Da, i to dve. Ne krijem da su me iznenadile", napisala je novinarka Monika Nikolajska.
Pročitajte njeno iskustvo:
Početak "nedelje paradajza" - šta sam jela?
Ideja za "nedelju paradajza" pojavila se kada sam na portalu Medical News Today pročitala listu 15 najzdravijeg povrća. U slučaju paradajza, ovo je više figurativno, jer spada u voće. Na spisku su bili kupus, brokoli, grašak, ali ja sam se odlučila za paradajz. Jedan od glavnih razloga bio je visok sadržaj likopena, snažnog antiinflamatornog jedinjenja. Važno je bilo i to što je ovo povrće lako i brzo za pripremu. Naravno, tih sedam dana nisam jela samo paradajz, jer znam da je raznovrsna ishrana osnova zdravlja.
Nedelju sam započela odlaskom na pijacu. Tražila sam posebno svoju omiljenu sortu, a dobila sam i čeri paradajz iz domaće bašte. Tako snabdevena, bila sam spremna da počnem mali eksperiment. Jedno pravilo kog se uvek držim, to je da paradajz nikada ne čuvam u frižideru jer tada gubi sav ukus. Trudim se i da biram tvrđe plodove. U korpi kod kuće u nekoliko dana fino sazru.
Kako nisam imala vremena za zahtevna jela, najčešće sam jela jednostavne sendviče sa puterom, paradajzom i crnim lukom, posute prženim susamom. Bila je tu i grčka salata sa krutonima, maslinama i obiljem paradajza. Naravno, nisu izostala ni jela. Poznato je da prerađen paradajz ima najviše likopena. Pravila sam pesto od paradajza, povrće zapečeno s jajetom, pila sok od paradajza. A rezultati?
Dva iznenađujuća efekta
Sedmica bogata paradajzom možda nije veliki period, ali moram da priznam da su jela od njega prijala mom organizmu. Osećala sam se lagano, a opet snažno. Ukratko, odlično. Uočila sam i dve promene koje su me baš iznenadile, ali u pozitivnom smislu.
Prva se tiče vida. Mnogo vremena provodim ispred računara i često osećam umor i suvoću očiju. Međutim, nakon "nedelje paradajza" imala sam osećaj da su te tegobe oslabile, a oči postale otpornije. Naravno, to može da bude subjektivan utisak, ali istraživanja potvrđuju povoljan uticaj paradajza na vid. Zaslužni su lutein i zeaksantin, koji mogu da štite oči od plavog svetla računara i telefona. Kako piše webmd.com, ova jedinjenja "takođe mogu da smanje osećaj zamora očiju i ublaže glavobolje koje ga prate".
Drugi efekat odnosi se na kožu. Oduvek sam imala problem sa osetljivošću na sunce. Koža mi se nadraži čak i kada zraci jedva probijaju kroz oblake. Posle ishrane bogate paradajzom, koža mi je delovala jača i otpornija na te promene.
I ovo može da bude lični osećaj, ali nauka potvrđuje da paradajz blagotvorno deluje na kožu, koristi se i u kozmetici. Zaštita od sunca je upravo zasluga likopena, što nikako ne znači da treba preskočiti kreme sa SPF-om. Likopen u kombinaciji sa vitaminom C iz paradajza poboljšava opšte zdravlje i izgled kože.
Jedite paradajz svaki dan - koristi su mnogobrojne
Dobrobiti redovnog konzumiranja paradajza su brojne. Paradajz je i dobar izvor kalijuma. Ovaj mineral pomaže u regulisanju krvnog pritiska, sprečava bolesti srca i krvnih sudova, opušta mišiće, smanjuje rizik od moždanog udara. Takođe sadrži folnu kiselinu (vitamin B9), neophodnu za pravilan rad nervnog i cirkulatornog sistema i rast svih ćelija. Samo jedna šolja soka od paradajza pokriva oko 12 odsto dnevnih potreba za folnom kiselinom.
Naučno potvrđenih koristi od svakodnevnog jedenja paradajza ima još mnogo. Moj zaključak posle "nedelje paradajza" je jasan. Biće obavezan deo moje svakodnevne ishrane. I vama toplo preporučujem, jer iako sezona svežeg paradajza uskoro prolazi, prerađevine su dostupne cele godine. Samo mala napomena - na ishranu bogatu paradajzom trebalo bi da pripaze osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, gihta i gorušice.
BONUS VIDEO: