Kada prođe leto i obilje svežeg voća, često se okrenemo bananama kao uvek dostupnom hranljivom voću omiljenom širom sveta.

Evo za šta su sve dobre banane, koje možete jesti sveže, dodavati ih u "smutije" ili peći od njih kolače!

Jedna banana prosečne veličine sadrži 33 odsto dnevne doze vitamina B6, 11 odsto vitamina C, devet odsto kalijuma, a osam odsto preporučene doze magnezijuma. Ima i oko tri grama zdravih vlakana, a sve to u samo 105 kalorija.

Sadrži pektin koji može da smanji nivo šećera u krvi, ali i apetit ako pokušavate da držite težinu pod kontrolom, jer će usporiti pražnjenje želuca.

Visok sadržaj kalijuma znači da su banane dobre za održavanje zdravih funkcija bubrega, ali i regulisanje visokog krvnog pritiska. Ljudi koji konzumiraju hranu bogatu kalijumom imaju 27 odsto manje šanse za srčana oboljenja.

Banane sadrže i više vrsta moćnih antioksidansa, koji umanjuju rizik od degenerativnih oboljenja.

Zbog visokog sadržaja minerala, preporučuju se i sportistima i svima koji se bave fizičkom aktivnošću.

Jednostavno ih je dodati svakodnevnoj ishrani, jer ne zahtevaju termičku obradu, pa su zgodna užina.