Mnogi spanać nazivaju supernamirnicom, i to ne bez razloga - ima izuzetno visok sadržaj vitamina K i A, bogat je magnezijumom, gvožđem, vitaminom C...

Međutim, pre nego što navalite na ovu zdravu namirnicu, trebalo bi da znate jednu stvar – spanać sadrži i dosta nitrata, a evo zašto to može da bude problematično. Stvar je u tome što nitrati mogu da pretvore u nitrite, a zatim i nitrzamine, a neki od njih su kancerogeni.

Da bi se nitrati pretvorili u potencijalno opasne nitrite, potrebne su bakterije, a one se stvaraju kada se spanać pripremi, ohladi pa zagreje.

Ako se pitate zašto je to toliko opasno, neki nutricionisti kažu da nitriti mogu da dovedu do methemoglobinemije, odnosno mogu da utiču na sposobnost krvi da prenosi kiseonik.

Dakle, šta vam onda preostaje ako ne pojedete sav pripremljen spanać i želite da ga sačuvate za sutradan? Potrudite se da ga brzo ohladite i čuvajte ga na temperaturi manjoj od pet stepeni da bi se sprečilo stvaranje nitrita.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.