Veza između poremećaja kao što su depresija i anksioznost, i ishrane, nije definitivno istražena ali brojne studije pokazale su odnos hranljivih namirnica i raspoloženja.

Cink, magnezijum, vitamin B i omega-3 masne kiseline imaju pozitivan efekat na probleme sa raspoloženjem.

Ono što uradimo ujutru, postavlja "osnov" za ceo dan koji je pred nama, a tu spada i doručak. Nutricionistkinja otkriva šta da doručkujete ako vas muči anksioznost, a odlična vest je da prve dve namirnice sa ovog spiska sigurno već imate u frižideru!

Jaja

U žumancetu se nalazi cink, značajna supstanca koja umanjuje nivo anksioznosti. Dva jaja sadrže oko 12 grama proteina, koji će stabilizovati i šećer u krvi, i samim time i vaše raspoloženje.

Nagli skok ili pad šećera nateraće organizam da "ispumpa" hormone koji mogu povećati osećaj nelagode.

Jogurt

Još 2015. dokazano je da namirnice koje sadrže probiotike umanjuju društvenu anksioznost.

"Veza između zdravog sistema za varenje i dobrog mentalnog zdravlja odavno je dokazana, mada se svakog dana izvode nove studije. Hrana koja pospešuje razvijanje dobrih bakterija važan je saveznik u borbi za mentalno zdravlje," navodi nutricionistkinja Maja Feler.

Ona preporučuje da birate jogurt sa većim procentom masnoće i proteina, jer ćete duže biti siti. Obavezno proverite da li na etiketi piše da jogurt sadrži žive kulture.

Ovsena kaša

Kompleksni ugljeni hidrati vare se duže od jednostavnih, kao što su peciva. Održaće vam nivo šećera u krvi stabilnim i duže ćete osećati sitost.

maline i ovsene pahuljice u tegli
YouTube/Pick Up Limes 

"U ovsu se nalazi i kalcijum, gvožđe, magnezijum, i vitamin B6, ali je bogat i vlaknima," navodi Felerova.

Bobice

Ako želite da organizmu date odličnu dozu vitamina C, birajte borovnice, kupine ili jagode. Sadrže antioksidante koji umanjuju nivo stresa i poboljšavaju raspoloženje.

Avokado

"Ukusni su, bogati zdravim mastima i vlaknima, ali sadrže i važne supstance kao što su vitamin B6, koji stabilizuje raspoloženje, i magnezijum koji reguliše odgovor tela na stres ili napor," objasnila je Felerova.

Losos

Ribe koje sadrže omega-3 masne kiseline umanjuju "skok" hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.