Majonez i kečap su najopopularniji dodaci jelima ne samo kod adolescenata već i odraslih. Za kupovni kečap svi znaju da je pun šećera, majonez je na lošem glasu zbog masnoća... Ova namirnica ima široku primenu, veliki broj salata priprema se sa njom,  vezuje sastojke i daje im posebnu aromu...

Majonez sadrži žumanca, šećer, so, začine, sirće i biljno ulje. Sama ova namirnica nije štetna za telo, ali njena prekomerna upotreba svakako se ne preporučuje. Gojazni, osobe koje pate od povišenog holesterola, oni koji imaju probleme sa gastrointestinalnim traktom, nikako ne bi trebalo da ga jedu. Ukoliko baš ne mogu da mu odole, lekari savetuju da ga konzumiraju vrlo ograničeno.

Ako ga koristite kao dresing za salatu, nutricionisti kažu da nikako ne stavljate više od jedne kašičice na porciju povrća. Generalno 1-2 kašike majoneza dnevno bi trebalo da budu maksimalna količina ove namirnice koju je dozvoljeno uneti, ističu.

U kupovni majonez se često dodaju pojačivači ukusa koji podstiču apetit, što je još jedan dobar razlog za izbegavanje. Umesto njega, za prelive možete da koristite daleko zdravije i ništa manje ukusne alternative kao što su: 

* grčki ili "običan" jogurt koji sadrži 2,5 do maksimalno 4 odsto masti;

* preliv od maslinovog ulja;

* pavlaka koja nema više od 10 odsto masti;

* kefir sa začinskim biljem.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.