Kao rezultat detoks programa obećava nam se da ćemo organizam očistiti od svih toksina koje smo nakupili zbog loših životnih navika. Ali, da li je baš tako, pitali smo nutricionistu Milku Raičević.

Prema njenim rečima, da bi detoksikacija imala efekat, nikako ne smemo uzimati isključivo sokove bez unosa hrane. Osim toga, sokovi ni ne smeju da se piju duže od tri dana, jer može doći do problema kao što su povišen šećer, krvni pritisak ili gasovi.

INSTANT REŠENJA NISU PREPORUČIVA

Brza rešenja za višak kilograma ili poboljšanje imuniteta nisu preporučiva, jer mogu da dovedu do pogoršanja zdravstvenog stanja.  

"Velika količina sokova od voća i povrća može da optereti organe i stvori gasove. Dodatak šećera u sokovima može takođe da izazove skokove insulina. Osim toga, sokovi mogu čak i da utiču na skok krvnog pritiska", kaže nutricionista Milka Raičević.

Kada se prave sokovi, najzdraviji deo se uglavnom baca, iako je on najbitniji u procesu detoksikacije.

"Kada su u pitanju sokovi koje sami pravimo kod kuće, pijemo sastav iz pulpe, vitimine i minerale. Ali, ono što je najbitnije, a to su vlakna i opna voća i povrća, mi nemamo u soku. Taj najzdraviji deo uglavnom se baca i pravimo tu veliku grešku. Takođe,  važno je da se zna koja je namirnica je čemu namenjena, pre nego što krenmo da pijemo sokove", dodaje nutricionista.

Zbog svega toga, nutricionista preporučuje da se ne mešaju više od tri namirnice tokom pravljenja sokova.

"Da bi detoks sokovi sto posto delovali, gusti sastav mora da se pojede. Nema potrebe da se ubacuje više od tri vrste povrća ili voća u jedan sok", kaže Raičevićeva.

POST I DETOKS NIJE ISTO

Post i detoksikacija nisu isto, jer se pri postu uzima hrana a pri detoksikaciji ne, iako bi trebala, tvrdi ona.

"Post i detoks tela sokovima nije isto, kao što su mnogi mislili. Razlike su prvenstveno u uzimanju namirnica, bilo to voće ili povrće u sirovom stanju. Pored sokova, dobar vid detokcikacije takođe mogu biti supe ili čorbe", objašnjava nutricionista za MONDO.

Hranu nijedan sok ne može da zameni. 

"Hrana je obavezna da se uzima uz kombinaciju detoks napitaka. Ona se žvaće, a žvakanje je najbitnije za varenje. Detoksikacija se pogrešno primenjuje ukoliko se samo konzumiraju sokovi", dodaje ona.

NIKAKO DUŽE OD TRI DANA

Konzumiranje sokova ne sme da traje duže od 3 dana, naročito ako na ambalaži piše da postoje konzervansi.

"Detoksikacija ne sme da traje više od 3, najviše 5 dana. Stručno lice poput lekara ili nutricioniste mora obavezno da prati proces. Danas postoje mnoge prodavnice koje prave sokove na licu mesta, ali za gotove sokove moramo da obratimo pažnju šta sadrže i koji je rok tajanja. Uglavnom je to 3 dana, ako na ambalaži piše duži period, znajte da ti sokovi sadrže dodate konzervanse", kaže Raičevićeva.

Ako se sokovi unose kako bi se izgubila težina,znajte da se prvim unosom hrane izgubljena kilaža vraća, kaže naša sagovornica. 

"Ukoliko neko želi da izgubi težinu i konzumira sokove to će postići. Ali, kad bude krenuo da jede, kilaža će da se vrati", dodaje ona.