Istočni narodi, poput Turaka, Indusa ili Kineza, nisu nimalo naivni kada svaki dan jedu ljutu i začinjenu hranu. Osim toga što kad je pojedete imate osećaj da vam usta i ždrelo gore, ona ima brojne zdravstvene benefite i povoljno utiče na organizam. Ovde je pre svega reč o ljutkastim začinima poput cimeta, kukrume ili đumbira, ali i ostalim.

Međutim, određeni ljudi su osetljiviji od drugih nakon što pojedu ovu vrstu hrane, te muče muku sa gorušicom i stomakom. Kako bi i oni mogli bez problema da iskoriste prednosti začinjene hrane, stručnjaci savetuju idealno vreme za njeno konzumiranje. Evo koje doba dana može da ublaži nelagodnosti u stomaku:

"Najbolje je da je jedete ranije u toku dana, jer vaše telo ima više vremena da apsorbuje hranljive materije iz začina", rekla je nutricionistkinja Suprija Lal.

Kako dan odmiče, neki ljudi teže podnose začine i mogu da osete gorušicu. Međutim, imajte da u vidu da ako patite od gastro-ezofagealne refluksne bolesti, imaćete probleme sa začinima u bilo koje doba dana.

Takođe, određeni začini jačeg inteziteta mogu da pomognu u lečenju različitih tegoba i bolesti. Pa tako, seme piskvice je odlično za trudnice jer podstiče proizvodnju mleka i najbolji je pomoćnik u borbi protiv holesterola. Đumbir dodatno podstiče varenje i smanjuje osećaj mučnine, dok s druge strane, cimet smanjuje nivo šećera u krvi.

Još jedno seme, manje poznato na našim prostorima ima brojne benefite. U pitanju je seme nigele koje može da pomogne u snižavanju holesterola, regulacije šećera u krvi i sprečavanje upale u grlu.

Prema stručnjacima najbolje je da ove ljutkaste začine u kombinaciji sa hranom, uzimate ujutru. A mešanje začina sa drugim sastojcima može ih učiniti još moćnijim - crni biber i kurkuma zajedno predstavljaju najjače oružje za imunitet.

(MONDO)