Ishrana igra veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja, a doktori su naveli nekoliko jela koja mogu da pomognu da se sačuva zdravlje srca. Poljski lekari su sproveli studiju o uticaju hrane na stanje najvažnijeg organa, pa su došli do zaključka da ako jedete određene namirnice za doručak, kao što su ovsene pahuljice i avokado sa hlebom, možete da pomognete poboljšanju njegovog rada.
Ovsena kaša je izvor složenih ugljenih hidrata koji će obezbediti energiju telu nekoliko sati. Osim toga, bogata je biljnim vlaknima, pa je korisna za creva i prevenciju ateroskleroze.
Lekari savetuju i doručak koji uključuje orahe, morsku ribu koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama kao što su haringa, losos, skuša, moruna, tuna, saredele i slično, kao i avokado.
Više istraživanja je pokazalo da redovna konzumacija oraha može da smanji rizik od srčanih oboljenja, zahvaljujući tome što snižavaju nivo "lošeg" (LDL) holesterola.
Kako poljski doktori napominju, omega-3 masne kiseline sadržane u ovim namirnicama neophodne su za održavanje optimalne funkcije srca. Lekari su savetovali da se orasi sodaju u ovsenu kašu, uz na primer jogurt ili keir, a narezani kolutići avokada bi, po njima, bili odličan dodatak hlebu.
(MONDO)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću