Antioksidansi nam pomažu u normalnom funkcionisanju organizma i sprečavaju neurodegenerativne bolesti - progresivan gubitak neurona, kao što su Alchajmer i Parkinsonova bolest. Kod akutnih bolesti naše telo je pod udarom oksidativnog stresa i gubitka antioksidantnih odbrambenih mehanizama. I tu na scenu nastupaju antioksidansi koji se bore brotiv slobodnih radikala.

Zbog toga je važno šta jedemo. Antioksidante možemo da nađemo u brojnim namirnicama koje su bogate vitaminima C ili E, ali i ostalim.

Kako starimo sve su nam više potrebniji jer s godinama podložniji smo različitim bolestima. Na primer, stanje sarkopenija koje karakteriše gubitak mišićne mase i manjak snage, može da se pojavi u tridesetim godinama I iz decenije u deceniju da napreduje, piše britanski Telegraf. Kako bismo stali na put tome, najnovija japanska studija predlaže upotrebu antioksidanasa koji će da utiču na održanje mišićne mase i kognitivnih sposobnosti.

povrće
BGStock72/Shutterstock.com 

Nutricionistkinja Sem Rejs savetovala nekoliko vitamina putem kojih možemo da unosimo dovoljnu količinu antioksidanata.

  • Vitamin C: limun, paprika, kupus, dinja
  • Vitamin E: maslinovo ulje, spanać, avokado, orasi, semenke
  • Cink: meso, jaja, žitarice od celog zrna
  • Selen: brazilski orasi, bademi
  • Polifenoli: šareno voće i povrće (paprike, šargarepa, luk, pečurke, paradajz)

BONUS VIDEO:

Kurir televizija BOMBA ZA IMUNITET: Gastroenterolog dr Perišić otkrio koje su namirnice najbogatije vitaminom C

 (MONDO/T.B.)