Mirišljavo pakovanje zdravlja: Za šta je sve dobar origano (SAVETI+RECEPTI)

Evo dokazanih blagotvornih svojstava omiljenog začina!

Origano je biljka koja se vekovima koristi da jela učini lepšim, jer im daje dozu pikantnosti i topline.

Koristi se svež ili sušen, u malim količinama, a ima čak šest pozitivnih efekata na organizam.

Bogat je antioksidansima, koji saniraju štetu koju ćelijama nanose slobodni radikali. Na taj način štiti organizam od upalnih procesa.

Ulje origana pomaže organizmu da se izbori sa brojnim štetnim bakterijama.

Jedna studija sprovedena u Americi pokazala je i da zaustavlja stvaranje abnormalnih ćelija i usporava njihov rast.

Osim bakterija, štiti nas i od raznih virusa, mada portal "Healthline" navodi da je ipak potrebno još studija koje bi definitivno utvrdile efikasnost u borbi protiv herpesa i norovirusa.

Sadrži supstance koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih i autoimunih bolesti.

Najbolje od svega? Origano je veoma lako dodati u svakodnevnu ishranu, jer je široko dostupan i neće vas mnogo koštati, pošto je dovoljna i mala količina. Probajte da ga stavite na picu, u razne soseve, testeninu ili salatu.

Da li volite origano, u koje jelo ga najčešće stavljate? Recite nam u komentarima!