Saveti nutricionista nalažu da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, ali postoje namirnice koje mogu produžiti simptome bolesti kada nam je organizam iscrpljen, i oslabljen!
Ne reagujemo svi isto na određenu hranu, pa je najvažnije primetiti da nam nešto ne prija i eliminisati to iz ishrane.
Ovo su inače zdrave namirnice, koje mogu pogoršati bol u grlu, stomaku ili glavi!
Sveži citrusi
Limun i pomorandža odličan su izvor vitamina, ali ako imate problem sa grlom, nemojte ih jesti sveže. Kiselina u njima dodatno će nadražiti sluzokožu grla i može pojačati kašalj ili bolove. Citruse unosite tako što ćete ih iscediti u čaj i piti ga kada se malo prohladi.
Orašasti plodovi
Sadrže puno cinka i vitamina E, ali ako vas boli želudac ili imate temperaturu, nemojte jesti grickalice kao što su badem, orasi, lešnici...
Masnoće koje sadrže telo teško vari, zbog čega će dodatno opteretiti želudac i telu oduzeti energiju potrebnu za borbu protiv bolesti.
Pasulj
Kao i integralni i mlečni proizvodi, pasulj nije dobar izbor ako vas boli stomak. Šećeri iz pasulja mogu ga dodatno opteretiti i izazvati proliv, gasove i grčeve. Telo ne proizvodi dovoljno enzima da bi smanjilo gasove, pa te šećere ne možemo da svarimo u potpunosti.
Sirovo povrće
Inače nutricionisti savetuju da unosimo puno svežeg povrća, ali je ono loš izbor ako nas boli grlo, jer će ga dodatno nadražiti. Unosite bareno povrće ako se ne osećate dobro, a grlo "lečite" i medom, čajevima...
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
(MONDO/Kurir)