6 NAMIRNICA KOJE NUTRICIONISTI NIKADA NE JEDU POPODNE: Među njima je omiljena hrana, čak i povrće koje je inače zdravo!

Ovo su namirnice koje ne bi trebalo jesti u popodnevnim časovima, izazivaju tegobe!

Ako se pitate šta bi trebalo jesti za večeru, nutricionisti otkrivaju najzdravije namirnice!

Postoje, međutim, i one koje nikako ne bi trebalo jesti tokom popodneva - loše utiču i na sistem za varenje i san, kao i opšte mentalno i fizičko zdravlje tokom sutrašnjeg dana.

Ovo su namirnice koje nikada ne bi trebalo jesti tokom popodneva i večeri, kako nalažu saveti nutricionista!

Testenina

Iako je inače dobar izvor ugljenih hidrata za ručak, naročito ako vas čeka aktivno popodne, testenina nije nešto što bi trebalo jesti u poslepodnevnim časovima.

Ima visok sadržaj kalorija, naročito ako je spremite u nekom bogatom, ukusnom sosu, i stoga ćete se osećati "teško" i usporeno.

Ako slabije varite, testenina može čak da izazove i osećaj blage uznemirenosti dok se telo "bori" da je svari. To nikako ne bi trebalo da se dogodi popodne ili predveče, kada bi trebalo da se odmorite i opustite.

Sladoled

Verovatno volite da se zasladite tokom popodneva, ali je sladoled veoma loš izbor, čak i tokom toplih dana.

Domaći sladoled je zdrav, jer znate šta ste u njega stavili, ali kupovni sladoled pun je zasićenih masti, šećera i aditiva koji utiču i na varenje, i na san.

Od sladoleda možete dobiti nadutost, kao i preteranu stimulaciju nervnog sistema koja će onemogućiti da se dobro odmorite. Povremeno izaziva i gorušicu i nagli "skok" šećera u krvi.

Sir

U sendviču ili u nekom drugom "obliku", sir neće u popodnevnim časovima imati dobro dejstvo na sistem za varenje.

Sadrži tiramin, aminokiselinu koja umanjuje proizvodnju hormona koji pomažu san. Sadržaj masnoće je veliki, pa će telu biti teško da svari sir pred spavanje zbog čega može doći do nadutosti, gasova ili bolova u želucu.

Začini

Hrana bi popodne trebalo da bude laganija, pa "preskočite" jake začine i ljutu hranu.

Ako predveče jedete začinjenu hranu, možete izazvati iritaciju sluzokože želuca i povećati rizik od gorušice i drugih problema. Želudac će proizvesti više kiseline kako bi se "izborio" sa ljutom hranom, zbog čega vas može boleti stomak.

Karfiol

Iako je inače zdrava namirnica, ukusna, lako se priprema i ne sadrži mnogo kalorija, karfiol nije dobar izbor za popodnevni obrok.

Karfiol sadrži supstance koje povećavaju nivo šećera u krvi i "bude" nervni sistem, zbog čega ćete teško zaspati.

Mesne prerađevine

Već znate da bi crveno meso trebalo izbegavati predveče, isto važi i za salame, parizere, šunku... Naročito su predveče opasne sušene mesne prerađevine, kao što su pršute, suvi vrat ili razne kobasice, jer želudac neće imati vremena da ih svari pre nego što odete na spavanje. Zbog toga vas može mučiti želudac, ili ćete teško utonuti u san.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.