Vitamin C je ključni nutrijent posebno u sezoni respiratornih infekcija, jer najdelotvornije štiti od virusa. Kada spomenemo ovaj vitamin, odmah pomislimo na limun i citruse, a od davnina je poznato da sveža paprika ima značajno više ovog hranljivog sastojka od pomenutog voća.
Ono što malo ko zna, jeste i da je prokelj namirnica koju većina Srba izbegava i koja se retko nalazi na domaćim trpezama, zapravo prava mala riznica vitamina C.
Primera radi, šoljica iseckanog, sirovog prokelja sadrži oko 81 mg vitamina C, odnosno u 88 g se nalazi 125 g preporučene dnevne doze vitamina C!
U istoj količini ovog povrća nalazi se duplo veća od preporučene dnevne doze vitamina K, nutrijenta koji je važan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.
Osim toga, u prokleju se nalazi jedna veoma važna esencijalna aminokiselina - triptofan. Ona uzrokuje lučenje serotonina, čuvenog "hormona sreće". I to je jedan od važnih razloga zbog čega je ovo povrće veoma potrebno organizmu. Da je to zaista istina, svedoči i jedna holandska studija.
“Bipolarni i pacijenti sa maničnim poremećajem imaju nešto zajedničko, a to je značajno nizak nivo ove aminokiseline", stoji u toj studiji.
Prokelj je bogat glukozinolatima koji mogu da "očiste" telo od patogena koji izazivaju rak. Tu važnu ulogu imaju antioksidansi vitamin A, C i E koji doprinose borbi protiv kancera. U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, a naučno je dokazano da postoji veza između deficita ovih kiselina i rizika od pojave raka. Takođe, brojne studije su potvrdile da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera.
Ako iste sigurni kako da pripremite ovu namirnicu, mi vam predlažemo ovaj gurmanski prilog.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.