Zdravlje

NAMIRNICA KOJU JEDE 90 ODSTO SRBA UBIJA IMUNITET: Čini nas gojaznim i podložnim virusima

Autor Maja Gašić

Ova hrana je krcata "praznim kalorijama" i slabi naš odbrambeni sistem.

Zima u kombinaciji sa korona virusom, recept za narušen odbrambeni sistem. Sada je, više nego ikada, važno da ojačamo imunitet i sačuvamo zdravlje od virusa. 

U osnaživanju odbrambenog sistema pomažu nam vitamini i minerali, a svi stručnjaci, domaći i strani, ističu važnost pojačanog unosa vitamina C i D, kao i cinka, selena i magnezijuma. 

I dok neka hrana pomaže, postoji i ona koja narušava imunitet i slabi našu prirodnu zaštitu od virusa i bakterija. A na ovoj crnoj listi nalazi se i namirnica koju najveći broj Srba svakodnevno koristi - beli hleb!

Beli hleb je glavni krivac za slabljenje imunološkog sistema, smatra dr Džoš Aku, osnivač "Ancient Nutrition i DrAke.com".

„Beli hleb, kolači, torte, kiflice i sva slatka peciva napravljena od belog brašna ne samo da su izvor 'praznih kalorija', već imaju veoma nisku hranljivi vrednost", kaže Aku.

"Ovakva hrana doprinosi povećanju telesne težine i pojačava rizike povezane sa gojaznošću, kao i inuslinskom rezistencijom."

Doktor naglašava da beli hleb povećava rizik od pojave upalnih procesa u telu, prehlada i gripa, tako što smanjuje sposobnost tela da se zaštiti ili izleči.

Imunitet osobe koja je gojazna ili ima neki drugi vid "hroničnih tegobe", a koji se "rateže" kako bi se odbranio od virusa i bakterija, ne radi punim kapacitetom i nije u stanju da zaštiti i sačuva organizam od "napadača". 

Osim toga, proizvodi napravljeni od rafiniranih žitarica, kao što je beli hleb, verovatno sadrže aditive koji mogu biti teški za imuni sistem, napominje Aku.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi