Zdravlje

CRVENI PIRINAČ JE "SMRT" ZA HOLESTEROL! Kardiolog kaže: Snižava masnoće bolje od lekova i čisti krvne sudove

Autor Maja Gašić

Neverovatne prednosti namirnice za koju malo ko zna.

Izvor: Tube/Screenshot/YouPlant Sugar

Da li ste čuli za crveni pirinač? Rusi i Kinezi ga od davnina koriste u ishrani kao "lek" za brojne zdravstvene probleme, a prvenstveno za čišćenje krvnih sudova i snižavanje holesterola

Ova namirnica nastaje kao rezultat dugog i složenog procesa fermentacije mešavine kuvanog pirinča, crvenog vina, prirodnog soka biljke koja je u narodu poznata kao srčika i vode. Na kraju se ovoj mešavini dodaju još i čestice buđi, koje sadrže prirodan statin od kojih pirinač dobija karakterističnu crvenkastu nijansu.

Za razliku od veštačkih statina, koji se nalaze u većini lekova za snižavanje holesterola od kojih mnogi imaju i negativno dejstvo na organizam, posebno za srce i krvne sudove, prirodni statini iz crvenog pirinča nisu nimalo štetni.

Ova vrsta pirinča poboljšava funkcionisanje creva, normalizuje proces varenja, zahvaljujući obilju vlakana uklanja toksine iz tela, što takođe pomaže da se spreči apsorpcija lošeg holesterola u krvi.

"Još jedna prednost ove kulture je nizak glikemijski indeks. To znači da jedenje crvenog pirinča neće uzrokovati 'skakanje' šećera u krvi. To je jedan od razloga što se ova namirnica posebno preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa", objasnila je kardiolog i gastroenterolog Ana Korenevič.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.