Zdravlje

NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU PRODUŽAVA ŽIVOT: Neviđeno je moćna, skoro da nema masti i štiti od mnogih bolesti!

Autor Nataša Petrović

Pasulj, namirnica koju Srbi obožavaju, može da pomogne da duže živite!

Izvor: YouTube/Simple Meal Prep.

Mnogi faktori utiču na dužinu životnog veka, ali među njima je svakako ishrana kao veoma bitan faktor. Kao što je važno izbegavati namirnice koje bi mogle vremenom da naruše zdravlje, tako je bitno u ishranu uvrstiti one koje dobro utiču na organizam.

Studija objavljena u stručnom časopisu "Cirkulacija" analizirala je učesnike čija je ishrana bogata crvenim mesom, obrađenom hranom, rafinisanim žitaricama i šećerom, i one čija se ishrana zasniva uglavnom na povrću, voću, piletini, ribi, celim žitaricama i mahunarkama.

Nakon 18 godina od početka studije, naučnici su utvrdili da su učesnici iz druge grupe, koja je jela voće, povrće... imali 17 odsto niži rizik od smrtnosti, kao i 28 odsto niži rizik od smrti izvazvane kardiovaskularnim oboljenjima.

Osim toga, ispostavilo se da ljudi koji se pridržavaju takozvane "zapadne ishrane", tj. jedu dosta obrađenih namirnica, crvenog mesa i slično, imaju 21 odsto veći rizik od smrti i 22 odsto veći rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima.

Pošto je utvrđeno da hrana zaista može da utiče na životni vek, onda će vas sigurno zanimati koja to namirnica može dobro da utiče na dugovečnost.

Nakon analiziranja takozvanih plavih zona, tj. delova sveta gde živi najviše ljudi koji su doživeli stotu, naučnici su uspeli da uoče nešto interesantno.

Unos mahunarki je zajednički svima onima koji dožive stotu, pored drugih faktora poput fizičke aktivnosti, konzumiranja vina u ograničenim količinama i nalaženja svrhe u životu.

Naučnici su utvrdili i da je dugovečnim ljudima zajedničko to što su jeli otprilike po šolju pasulja svakog dana.

Ova namirnica, koju i Srbi obožavaju, bogata je proteinima biljnog porekla i vlaknima, dok gotovo uopšte ne sadrži masti.

To je važno jer je adekvatan unos vlakana povezan sa dužim životnim vekom i boljim zdravljem, a kako je pokazala studija, smanjuju i rizik od depresije, hipertenzije, dijabetesa, pa čak i demencije.

Osim toga, pasulj je bogat antioksidantima koji se nazivaju polifenoli, a koji takođe doprinose zdravom starenju, i koji štite od zapaljenja, dijabetesa, gojaznost i kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, definitivno bi trebalo da uvrstite pasulj u svoju ishranu!

(MONDO)