Za pivo se može reći da je jedno od najzdravijih alkoholnih napitaka na svetu – naravno, zdravo je ako se popije čaša tu i tamo, a ne ako se pije u ogromnim količinama.
Ali, koliko god da ima dobrih efekata na zdravlje, što je i dokazano, pojedine grupe ljudi ne bi trebalo da piju pivo.
Istorija dijabetesa ili predijabetesa
Kada je reč o pivu, ljudi uglavnom i ne pomisle da je reč o piću koje sadrži šećer. Možda se on neće uvek ni naći na listi sastojaka na deklaraciji, ali se on prirodno stvara prilikom fermentacije.
"Pivo može brzo da poveća nivo šećera u krvi ili da dovede do naglog povećanja insulina i uzrokuje hipoglikemiju što je takođe opasno", upozorava gastroenterolog dr Džonatan Kang.
Mršavljenje ili gojaznost
Ako želite da skinete višak kilograma, definitivno bi trebalo da se držite podalje od piva jer ćete tako uneti 100-200 kalorija koje nemaju nutritivnu vrednost.
Inače, istraživanje je pokazalo da dnevna doza piva od 500 ili više mililitara otežava mršavljenje, posebno muškarcia.
Osetljivost na gluten
Ljudi koji iz zdravstvenih razloga izbegavaju gluten trebalo bi da izbegavaju i pivo jer ono može da izazove digestivne probleme.
"Pivo često sadrži gluten koji može da izazove zapaljensku reakciju u crevima mnogih pacijenata i tako dovede do gastrointestinalnih simptoma", ističe gastroenterolog.
Istorija sindroza nervoznih creva
Stomačni problemi nisu ni najmanje zabavni, a najmanje onima koji imaju sindrom nervoznih creva.
"Pivo često dovodi do nadutosti, gasova, dijareje, a ponekad i do abdominalnih bolova izazvanih iritacijom zida creva ili izaziva zadržavanje tečnosti kod nekih ljudi", kaže dr Kang.
Gorušica
Ukoliko vas muči gorušica, verovatno znate da treba da izbegavate hranu koja je kisela ili masna, ali mnogi ne znaju da na toj listi namirnica treba da se nađe i pivo.
"Pivo umanjuje sposobnost zatvaranja donjeg ezofagealnog sfinktera jednjaka, zbog čega se više kiseline vraća u jednjak, te se pogoršava gorušica", poručuje gastroenterolog.
(MONDO)