Zdravlje

NAJBOLJE NAMIRNICE ZA IMUNITET JAK POPUT ČELIKA: Za jednu malo ko zna, a samo 2 komada ovoga neverovatno ŠTITI OD VIRUSA

Autor Teodora Boškovski

Nutricionisti su otkrili koja hrana sprečava nastanak prehlade i gripa!

Izvor: Dragana Gordic/Tijana Simic/Shutterstock.com

Već uveliko je počela sezona prehlada i gripa, a sa kojima dolazi dosadan kašalj, kijanje i curenje iz nosa. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje možete odmah da primenite kako biste pomogli vašem imunom sistemu i sprečili da se razbolite.

Suzi Sojer, nutricionista, objasnila je i na koji način. Kako je i sama rekla, naše telo ima dve vrste imuniteta. Prvi predstavlja opšti imunitet sa kojim smo rođeni:

"Ovo uključuje odbrambene mehanizme tela protiv širokog spektra patogena kao što su bakterije, virusi i paraziti. Neke od prvih linija odbrane su koža, sluzokože i kiselost želuca", objasnila je ona. Drugi je specifičan imunitet, koji se razvija sporije. Suzi objašnjava da prisustvo antigena (koji se bore protiv određenih štetnih patogena) pomaže da organizam brže odgovori na pretnje.

"Citokini, proteini koji stimulišu ili inhibiraju mnoge normalne ćelijske funkcije, deo su ovog odgovora", objašnjava Suzi. A u ovim namirnicama ih možete najviše pronaći:

1. Crna ribizla

Istraživanja su pokazala da uzimanje ulja iz semena crne ribizle mogu da pomocgnu imunološkom sistemu. Crna ribizla je prepuna antioksidanata koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala u telu.

2. Voće i povrće

Istraživanja su pokazala da vrlo mali broj ljudi organizamu obezbeđuje petodnevni unos voća i povrća, uprkos tome da je su ove namirnice jedne od najbogatijih hranljivim materijama, s posebnim naglaskom na imunitet.

"Vitamin C i mineral mangan neophodni za normalan imuni odgovor. Takođe, zeleno, lisnato povrće, crvena paprika, bobičasto voće, žitarice od celih žitarica i mahunarke su uvek dobrodošle.

3. Sir i...

Zahvaljujući činjenici da sadrži mineral cink, sir bi mogao da pruži odgovarajuću imunološku podršku. Cink pomaže u odbrani infekcije aktiviranjem enzima koji se bore protiv proteina u virusima i bakterijama.
Cink se takođe nalazi i u mesu, drugoj mlečnoj hrani, hlebu i proizvodima od žitarica.

4. Orasi

"Selen je neophodan za sintezu ključnog antioksidantnog enzima glutationa, potrebnog za proizvodnju specifičnih imunih ćelija", objasnila je Suzi, a zatim dodala da ćete ga najviše pronaći u brazilskom orahu. Dovoljno je samo dva komada ovog oraha dnevno kako biste zadovoljili potrebne količine selema. Takođe i morski plodovi i džigerica su bogate njime.

5. Maslačak

Listovi maslačka imaju brojne benefite, a odavnina su ih naše bake koristile za pravljenje čajeva. Oni podstiču povećanu proizvodnju žuči, a koja je potrebna za varenje i stavranje dobrih bakterija u stomaku. Da biste napravila ohlađenu šolju čaja od maslačka, namočite kašiku osušenih listova maslačka u ključalu vodu. Ostaviti 20 minuta, vodu procedite i možete da pijete po želji.

(MONDO)