DOKTORI OTKRILI KOJI DORUČAK JE NAJBOLJI ZA SRCE: 4 namirnice su ključne - saznajte kako da ih kombinujete

Saznajte koja hrana pomaže da se očuva zdravlje srca.

IvanZivkovic/Shutterstock.com

Ishrana igra veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja, a doktori su naveli nekoliko jela koja mogu da pomognu da se sačuva zdravlje srca. Poljski lekari su sproveli studiju o uticaju hrane na stanje najvažnijeg organa, pa su došli do zaključka da ako jedete određene namirnice za doručak, kao što su ovsene pahuljice i avokado sa hlebom, možete da pomognete poboljšanju njegovog rada.

Ovsena kaša je izvor složenih ugljenih hidrata koji će obezbediti energiju telu nekoliko sati. Osim toga, bogata je biljnim vlaknima, pa je korisna za creva i prevenciju ateroskleroze.

Lekari savetuju i doručak koji uključuje orahe, morsku ribu koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama kao što su haringa, losos, skuša, moruna, tuna, saredele i slično, kao i  avokado.

Više istraživanja je pokazalo da redovna konzumacija oraha može da smanji rizik od srčanih oboljenja, zahvaljujući tome što snižavaju nivo "lošeg" (LDL) holesterola.

Kako poljski doktori napominju, omega-3 masne kiseline sadržane u ovim namirnicama neophodne su za održavanje optimalne funkcije srca. Lekari su savetovali da se orasi sodaju u ovsenu kašu, uz na primer jogurt ili keir, a narezani kolutići avokada bi, po njima, bili odličan dodatak hlebu. 

(MONDO)