Masna jetra je stanje koje karakteriše nagomilavanje viška masti u jetri. Tada dolazi do prekomerne akumulacije triglicerida u vidu masnih kapljica u ćelijama jetre. Povećana masnoća u jetri povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ciroze, a istraživanja pokazuju da su muškarci više izloženi riziku od žena.
Masna jetra, poznata i kao nealkoholna steatoza, obično ima malo simptoma ili ih uopšte nema u najranijim fazama. Ipak, kako napreduje, može da uzrokuje oštećenje jetre. Lekari tvrde da je jedan simptom posebno uočljiv prilikom obavljanja male nužde. Reč je o neobičnoj boji urina. Smeđa ili pomalo narandžasta boja je glavni znak uznapredovale bolesti masne jetre.
"To se dešava kada se u organizmu nakupi previše bilirubina, supstance koja nastaje u procesu razgradnje starih crvenih krvnih zrnaca jer ih jetra ne razgrađuje kako bi trebalo, odnosno normalno", objašnjavaju stručnjaci. Osim toga, uobičajeni simptomi ranog stadijuma masne jetre uključuju gubitak apetita, osećaj slabosti ili umora, mučninu, povišenu temperaturu i neočekivani gubitak težine.
Važno je znati koja hrana je najbolja za jetru. Reč je o namirnicama koje sadrže dosta vlakana, jer jetra na taj način dobro obavlja funkcije. Studije su pokazale da brokoli može da pomogne u zaštiti od nealkoholne masne bolesti jetre, a ovsena kaša utiče na smanjenje masnih naslaga na stomaku. Pored ove dve namirnice, postoje još neke koje su najbolje:
- Badem
- Spanać
- Borovnice
- Pasulj
- Orašasti plodovi
- Kurkuma
- Beli luk
- Kafa
(MONDO)