Brz način života ne daje nam puno prilike da se hranimo zdravo svaki dan. Ključ je u snažnoj volji i dobroj organizaciju. Zato je nekoliko korisnih saveta i predloga za zdrav i brz obrok gostujući na "RTS ordinaciji" podelila je Marija Milanović, farmaceut i nutricionista.
Kako je istakla Marija, zdrav obrok koji možete da spakujete za užinu na posao može da se napravi za dvadesetak minuta. Evo ga predloga broj jedan!
Mafini od ovsenih pahuljica:
- 2 jaja
- 150 g grčkog jogurta
- 100 g sira
- 50 g ovsenih pahuljica
- šaka mladog spanaća
- susam i so
U ovaj recept može da se doda paprika ili blitva umesto spanaća, kao i urda sir koji može biti odlična zamena ili dopuna običnom siru. Kako dodaje nutricionista, urda sir sadrži puno proteina i skoro je bez masti.
Brze pogačice od tikvica:
- izrendane tikvice
- jaje
- kašika mlevenog lana
- 2 kašike heljdinog i ovsenog brašna
- malo soli i sode bikarbone
Ove pogačice mogu se koristiti i kao tortilje, a kao namaz nutricionista preporučuje grčki jogurt, humus i neku salatu. Kada je reč o užini, ona preporučuje kombinaciju orašasti plodova i voća (banana, jabuka, šljiva), zatim grčki jogurt i borovnice, humus i šargarepa i sirove štanglice.
"Sirova šargarepa ima manji glikemijski indeks nego kuvana, zajedno sa humusom, koji je napravljen od leblebija koje su mahunarke, daće sitost. Osobe koje imaju insulinsku rezistenciju trebalo bi da izbegavaju suvo voće za užinu", objasnila je Milanovićeva.
Ručak
Kada je ručak u pitanju, Marija Milanović je predložila obrok salatu sa piletinom, ali da uz ovakav ručak treba dodati integralni hleb ili pirinač koji smo skuvali prethodnog dana.
"Tunjevina sadrži veću količinu žive, zbog toga bi trudnice i dojilje trebalo da obrate pažnju. Ostali smeju da unose dve tunjevine nedeljno bez bojazni da će doći do deponovanja teških metala. U tunjevini ima i više teških metala nego u sardini, što je riba veća ona jede više manjih riba, zbog toga dolazi do akumulacije. Zato je i bolje jesti sardine koje su i izvor kalcijuma", istakla je Milanovićeva.
"Obrok bez ugljenih hidrata daleko manje drži sitost, zato je bitno da doručak i ručak sadrže složene ugljene hidrate (integralni hleb, humus, šargarepa...). Nakon obroka treba da budemo siti oko tri do četiri sata, to bi trebalo da bude pravilan razmak imeđu obroka", rekla je za "RTS ordinaciju" Marija Milanović.
BONUS VIDEO:
(MONDO)