Zdravlje

POČETKOM PROLEĆA DOLAZI DO MANJKA VITAMINA U ORGANIZMU! Endokrinolog otkriva koje namirnice mogu da ih nadoknade

Autor Tamara Veličković

Početkom proleća dolazi do manjka vitamina u organizmu, zbog čega je važno da u ishranu uključite određene namirnice.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ruska doktorka Natalija Tananakina, endokrinolog, istakla je da početkom proleća dolazi do manjka vitamina u organizmu, posebno vitamina C, D i grupe B. Njihov nedostatak može da dovede do oslabljenog imuniteta, pogoršanja izgleda kože, kose i noktiju. Zato je važno da u ishranu uključite citrusno voće i zeleno povrće.

"Da biste sprečili prolećni nedostatak vitamina, važno je da u svoju ishranu uključite hranu bogatu vitaminima i mineralima. Na primer, jedite kivi, zelenu salatu, pasulj, bobičasto voće, orašaste plodova, ribu, jaja. Te namirnice mogu da vam pomognu da obezbedite neophodne hranljive materije", rekla je doktorka i dodala da hrana tokom proleća treba da sadrži kalcijum, gvožđe i cink.

Prema rečima stručnjaka, kada vitamini i mikroelementi prirodno uđu u telo, bolje se apsorbuju i deluju. Ipak, doktorka je upozorila da preterana doza vitamina može da ima negativne posledice. U tom slučaju, vitamin se pretvara u štetnu supustancu koja može da optereti bubrege.

Savet je da se obratite lekaru kako bi vas uputio na pregled kojim bi utvrdio nedostatak hranljivih materija. Najbolje bi bilo da izvadite krv i proverite nivo tiroidnih hormona, vitamina D, C, feritina. Laboratorijski testovi će pomoći ne samo u pravilnom prepisivanju suplemenata, već i u prilagođavanju ishrane.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)