Zdravlje

SENDVIČ NE TREBA DA SADRŽI MARGARIN I SALAMU! Nutricionistkinja nudi zdravo rešenje, 2 sastojka vam trebaju

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte od čega treba da se sastoji najzdraviji sendivič.

Izvor: YouTube/LGR foods/RTS/Printscreen

Sendvič datira još iz 18. veka, pa čak i ranije. Kroz istoriju je menjao sastojke, ukuse i upotrebu. Danas, u 21. veku imamo toliko različitih vrsta sendviča, jedemo ih za doručak, večeru, užinu na poslu. U moru različitih namirnica koje možemo u njega da stavimo, nutricionistkinja Milena Radomirović za RTS “Ordinaciju” otkriva najzdravije opcije.

Stariji čitaoci se dobro sećaju dva parčeta hleba, aleve paprike i svinjske masti između. Milena dodaje da je svinjska mast "proterana" iz naših kuhinja, ali se polako vraća. Dodaje da posle ribljeg ulja, svinjska mast je najbogatija vitaminom D koji je važan za preneciju osteoporoze i za jačanje imuniteta.

"Sendvič za svinjskom mašću i alevom paprikom jpreporučljiv je za doručak. Ali, nikako svaki dan. Svinjska mast ima svoje benefite, ali umereno", objasnila je nutricionistkinja. Dodaje da je mnogo zdravije za sendvič da izaberemo hleb od integralnog zrna, da to bude namaz poput putera, ili posna varijanta – humus, namaz od susama, ajvar. Zatim, mnogo je bolje domaće suvo meso, od parizera i salame. I za kraj, jako je važno dosta salate.

Nezdravi dodaci za sendvič

Na prvom mestu margarin nikako ne treba stavljati u sendvič! Zašto? Veliki broj margarina na tržištu sadrži trans masti, koje su poznate kao izazivači sistemske upale, a dugotrajni upalni procesi u telu su veoma štetni. Takođe, nutricionistkinja preporučije izbegavanje i majoneza.

Zdravi dodaci

Kao zdrav dodatak Milena je preporučila celer koji je bogat vlaknima i antioksidans za organizam. Takođe, zelena salata i rotkvice su uvek dobrodošle.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)