Imam 46, dobila sam rezultate i prvi put vidim visok holesterol: Da li voda sa limunom može da ga smanji?

Stručnjak otkriva li voda sa limunom može da smanji holesterol.

YouTube/Yummy Recipe Khazana

Visok holesterol je problem velikog dela društva. Mnogi od nas se pitaju kako prirodnim putem možemo da snizimo nivo holesterola. Da li voda sa limunom smanjuje holesterol? Koji su dugoročni efekti svakodnevnog pijenja vode sa limunom? Da li je dobra za vaše zdravlje? Na pitanja je odgovorila dijetetičarka Karolina Topolska.

"Dobro jutro. Moje ime je Ana i nedavno sam napunila 46 godina. Uvek sam se trudila da vodim zdrav način života, ali nedavni rezultati su pokazali da imam povišen nivo holesterola, što je za mene bilo veliko iznenađenje. U mojoj porodici nikada nije bilo problema sa srcem ili holesterolom, tako da me je ova vest posebno uznemirila. Otkad znam za sebe, ishrana mi je bila bogata povrćem i voćem, a crveno meso sam retko kad jela. Redovno vežbam, idem na jogu i pilates, a vikendom imam duge šetnje sa psom. Ipak, moj nivo holesterola je previsok i počinjem da se pitam šta radim pogrešno.

Nedavno sam naišla na članak o prednostima pijenja vode sa limunom, posebno na prazan stomak ujutru. Posebno sam obratila pažnju na informaciju da smanjuje holesterol. Da li je to istina? Da li voda sa limunom može da mi pomogne? Želela bih da saznam više o ovoj temi jer tražim prirodne metode koje mogu da mi pomognu da regulišem holesterol", glasila je poruka jedne Ane za dijetetičarku.

Da li voda sa limunom može da snizi holesterol?

"Samo ispijanje odabranih ili preporučenih pića koje nađete na internetu, neće značajno smanjiti nivo holesterola. Ako ceo jelovnik nije pravilno sastavljen i nije baziran na proizvodima koji se preporučuju u borbi sa poremećajima metabolizma lipida ili sadrži uglavnom neodgovarajuće namirnice, voda sa limunom, nažalost, neće moći da pomogne.

Uzimajući u obzir naučna istraživanja, ne postoje dokazi koji jasno potvrđuju pozitivno dejstvo vode sa limunom na značajno smanjenje holesterola. Međutim, sam napitak može da bude odličan dodatak obrocima zbog prisustva citrusnog voća bogatog vitaminom C i flavonoidima koji mogu da utiču na blago snižavanje nivoa holesterola. Ipak, važno je da zapamtite da će osnova ovde biti odgovarajuća dijeta zasnovana na preporučenim proizvodima.

Pre nego što pređem na opšte preporuke o ishrani, želela bih da pomenem pripremu samog limuna. Preporučujem vam da operete citrusno voće i isečete ga sa korom ili ga vrlo tanko ogulite pre upotrebe. Ponekad se upravo ispod kore nalazi najveća količina vitamina i minerala. Kuvanje limuna na pari ili predugo kuvanje može samo da dovede do većeg gubitka hranljivih materija.

Kada je u pitanju visok holesterol, u našu ishranu treba da uključimo proizvode koji su izvor dijetetskih vlakana, kao što su povrće, voće i proizvodi od celog zrna. Takođe je važno da u ishrani imamo nemasno meso, ribu, mahunarke, biljnih ulja i prirodne mlečne proizvode sa smanjenim sadržajem masti. Svakako treba da ograniči konzumaciju proizvoda bogatih šećerima i zasićenim masnim kiselinama, na primer slatkiša, masne ili pržene hrane, visoko prerađenih proizvoda i brze hrane.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VISOK HOLESTEROL NASTAJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od INFARKTA MIOKARDA!  kurir televizija