Slušaj vest

UEFA je napravila veliku reformu u svojim takmičenjima pred sezonu 2024/25, a to se pre svega odnosi na Ligu šampiona koja će se igrati u potpuno novom formatu. Nema više podele po grupama, igraće se ligaški sistem sa više učesnika (skok sa 32 na 36), dok ima i "kozmetičkih" promena koje su već ozbiljno zasmetale navijačima.

Kada fudbaleri budu izašli na teren uoči mečeva u Ligi šampiona, iza njih ćemo i dalje videti kako se "trese mušema", međutim muzika će biti drugačija. Navikli smo još od 1992. godine (kada je UEFA takođe pravila reformu) da slušamo prepoznatljivu himnu Lige šampiona, u pitanju je delo Tonija Britena po uzoru na Handela, koje je sada promenjeno. Himna Lige šampiona dobila je "apdejtovanu" verziju. Poslušajte kako zvuči:

Ce sont les meilleures équipes
Sie sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Une grande réunion
Eine große sportliche Veranstaltung
The main event

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Mnogi su bili iznenađeni da se UEFA odlučila za ovako krupnu promenu, oko malo čega su navijači složni kao oko toga da svi vole ovu himnu Lige šampiona, pa su neki čak postavljali pitanje da li je prvoaprilska šala. MONDO je proverio kod UEFA validnost ovog snimka i potvrđeno nam je da su se iz Niona zaista odlučili za ovakvu promenu.

"Uvođenje novog formata UEFA Lige šampiona, koji sadrži ligašku fazu, dolazi zajedno sa novim izgledom i svežim identitetom brenda takmičenja, a neki elementi su već biti vidljivi tokom mečeva plej-ofa. Među novim elementima brenda je i blago dorađena verzija kultne himne UEFA Lige šampiona, jedne od najprepoznatljivijih u svetu sporta i zabave", pojašnjavaju iz UEFA i dodaju da je njen originalni kompozitor Toni Briten "poboljšao orkestraciiju i ponovo snimio himnu za odabranim orkestrom i međunarodn poznatim horom Tenebrae.

Navijači, pak, ovu informaciju nisu primili blagonaklono i mnogi na društvenim mrežama već zahtevaju od UEFA da se vrati stara verzija. "Upropastili ste fudbal, to više nije to", jedan je od komentara koji se provlači.

KAKO IZGLEDA NOVA LIGA ŠAMPIONA?

12270999.jpg
EPA-EFE/NEIL HALL 

Osnovna promena je da više neće biti tradicionalne grupne faze. Od sezone 2024/25, u novoj Ligi šampiona učestvovaće 36 timova i grupna faza će biti pretvorena u "ligašku fazu". Tih 36 timova igraće u ligaškom sistermu, biće bodovani na istoj tabeli i svaki tim igraće osam mečeva. Više neće biti formata u kojem će timovi igrati protiv tri protivnika dva puta, kod kuće i u gostima, već će igrati osam mečevima protiv osam različitih timova - polovinu utakmica kod kuće, polovinu na strani.

S obzirom na to svaki klub igra protiv osam različitih ekipa, da bi se zadržala regularnost - klubovi će na žrebu biti žrebani sa po dva tima iz svakog od četiri šešira. Ko će biti u kom šeširu, rano je još precizirati...

Grupna faza Lige šampiona bi se igrala sve do kraja januara, a prolazak u nokaut fazu će direktno obezbediti prvih osam. Što se tiče preostalih osam mesta u osmini finala, njih ćemo saznati u dvomečima koji će igrati timovi rangirani od devetog do 24. mesta. Jasno, polovina bolje rangiranih biće privilegovana na žrebu. Svi ispod (od 25. mesta), biće eliminisani, bez daljeg nastavka takmičenja u Ligi Evrope kako je bio ranije slučaj.

Žreb za Ligu šampiona je naredne nedelje u Monaku, nakon što budu odigrani revanši plej-ofa. Srbiju i dalje može da predstavlja Crvena zvezda, ako "okrene" rezultat protiv Bode Glimta (2:1 u Norveškoj).

BONUS VIDEO:

MONDO/Dušan Ninković Vlada navijač Crvene zvezde iz Norveške