Slušaj vest

Partizan je porazom u dvomeču protiv Genta zaokružio košmarno leto u Evropi. Počeo ga je u borbi za Ligu šampiona i već u prvom meču, na gostovanju Dinamo Kijevu, porazom 2:6 nagovestio kako će sve izgledati. I tako je i izgledalo.

Tim Aleksandra Stanojevića razbijen je u duelu protiv Ukrajinaca i kod kuće 0:3, gde je pred praznim tribinama gubio i od Lugana u kvalifikacijama za Ligu Evrope (0:1) i od Genta u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu (0:1).

Za razliku od gostovanja u Švajcarskoj, gde je rezultatom 2:1 izborio produžetke pa u njima ispao, primivši gol u poslednjim minutima, crno-beli su ovog četvrtka u Belgiji izgubili 1:0. U šest evropskih utakmica, Partizan je ispao iz tri evropska takmičenja i jedini je tim ovog leta koji je u nekoliko nedelja uzastopno eliminisan iz borbe za Ligu šampiona, pa Ligu Evrope, pa Konferencijsku ligu.

Belga / ddp USA / Profimedia, BRUNO FAHY / Belga Press / Profimedia GENT VS PARTIZAN

U tih šest mečeva, gol-razlika crno-belih bila je 4:13, a neverovatno je da u tri od četiri utakmice protiv Lugana i Genta nije postigao gol. Verovatno bi to uspeo da je u ekipi imao Mateuša Saldanju u svim mečevima, zaključno sa večerašnjim porazom protiv Genta, mada i nastupi najboljeg igrača crno-belih pred odlazak iz Humske nisu bili na njegovom nivou. Već daleko ispod.

Partizan će sa crvenim obrazima koji će dugo da bride od ovih šamara igrati gde i prošle sezone - samo u Superligi. Iz svakog ugla to je poražavajući rezultat za crno-bele, počev od onog osnovnog, finansijskog, preko svakog drugog. I klubovi mnogo manje veličine i tradicije ne bi smeli to da dopuste u UEFA sistemu sa tri takmičenja, koji pruža mnogim ekipama ili direktan plasman u grupne faze ili čak tri šanse za to. Partizan ovog leta nijednu od te tri nije iskoristio.