Slušaj vest

U Čačku je sahranjen Borisav Bora Đorđević, poznati muzičar i pevač Riblje Čorbe. Po njegovoj želji sahranen je u rodnom mestu, a sahrani je prisustvovala porodica, prijatelji, ali i ogroman broj obožavatelja njegovog lika i dela. Brojne poznate ličnosti kako iz sveta muzike i umetnosti, tako i iz sveta filma, sporta i politike bile su tu, a jedan detalj je svima upao u oči. 

Videlo se da je na sanduku u kome je bilo telo našeg proslavljenog muzičara postavljen šal. U pitanju je crveno-beli šal Crvene zvezde, čiji je on bio veliki navijač, Ne samo da je Bora redovno išao na utakmice i navijao za svoj klub već je nastupao na svečanosti povodom 50 godina sportskog društva Crvena zvezda i snimio je brojne pesme posvećene crveno-belima. 

"Bora je poslednje dane života proveo u bolnici u Ljubljani zbog jake upale pluća, kao i pogoršanja sa hroničnom, opstruktivnom bolešću pluća. Ovog jutra, stigla je tužna vest, koja glasi da nas je Bora napustio. Ipak, nikada njegovi hitovi neće biti zaboravljeni, a veza sa Crvenom zvezdom biće večno utkana u zidine Marakane. Brojne Zvezdine pesme kojih je autor će nastaviti sa istim ponosom da se pevaju na našoj Marakani. Pevaćemo punog srca 'Ponosan budi', 'Život', 'Pobeda', 'Mihajlo gde si ti'. I ne samo njih, već čitav album 'Pesme sa severa'", stajalo je u oproštajnoj poruci Crvene zvezde povodom njegove smrti. Pogledajte crveno-beli šal na njegovom sanduku: 

sahrana bore čorbe
Kurir/Damir Dervišagić 

Bio je on prisutan i na najvećoj utakmici u istoriji kluba, išao je u Bari na stadion "Sveti Nikola" da gleda finale Lige šampiona između Crvene zvezde i Olimpika iz Marseja. Tada je tim koji je vodio Ljupko Petrović uspeo da dođe do trofeja prvaka Evrope nakon penala, a Bori nije bilo lako. Kada je u timu Olimpika na teren ušao Dragan Stojković Piksi...  

"Da ti kažem, u Bariju sam bio vođa puta i svi smo se usr**i kad je Piksi ušao. On je odigrao odlično, prolazio po strani i pokazao da je veliki čovek kada je odbio da šutira penal", pričao je godinama kasnije Bora Đorđević, sećajući se jedne od najvećih fudbalskih utakmica za timove sa ovih prostora.

Pričao je i o brojnim pesmama koje je snimio za potrebe kluba i navijača. "Svako ko nešto piše, želi da narod to prihvati. Veoma mi je drago što pesma 'Ne veruj im sine', zvuči bolje kada je pevaju Delije nego kada sam je ja otpevao. Svaki put se naježim. Pomagao sam navijačima kad su me zvali. I opet ću ako bude prilike", govorio je Bora, a mnoge anegdote ima i iz Barija kada je Zvezda postala prvak Evrope: "Jedan navijač mi je sasvim ozbiljno rekao - da nismo pobedili, probušili bismo brod nasred mora."

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Kovčeg sa Borinim telom pred kapelom