Slušaj vest

Bivši jugoslovenski fudbaler Predrag Pašić (65) rođen je i odrastao je u Sarajevu, a upravo u dresu istoimenog kluba ispisao je stranice istorije. Bio je "paklen" igrač tokom tokom sedamdesetih i osamdesetih, a malo je falilo da završi u Crvenoj zvezdi, gde je projektovano da bude "novi Dragan Džajić". Međutim, sve se na kraju iskomplikovalo kada je trebalo da dođe u Beograd, tako da je umesto Džajine "jedanaestice" nosio pak dresove nemačkih klubova. Sa uspehom je igrao za Štutgart i Minhen 1860, da bi nakon vrlo uspešne igračke karijere prošao i pravu životnu dramu.

Zajedno sa suprugom je završio na ulici 2020. godine zbog sudskog postupka koji je, kako je bar tvrdio Predrag Pašić, odrađen iza njihovih leđa. Prošlo je bilo više od tri decenije kako je dobio na potpuno besplatno korištenje poslovni prostor (preciznije jednu umetničku galeriju). U pitanju je inače vlasništvo Moše Isaka Alkalaja, koji je Sarajevo napustio za vreme Drugog svetskog rata. Pašiću je na kraju oduzeto pravo na pomenutu nekretninu, ali uprkos tome nije okrenuo leđa svom Sarajevu.

Štaviše, i dan-danas ga uvek ističe u prvi plan. Oseća da pripada tom gradu, ali i ponosno ističe da je iz Bosne i Hercegovine. Zna da često zbog toga nailazi na čudne poglede, ali ne menja "nacionalnost" zbog toga.

"Ja sam Bosanac, Hercegovac i pravoslavac"

predrag pašić
MN Press 

"Ja nisam bio odgovarajuće nacionalne pripadnosti niti mene to uopšte interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne veroispovesti. Kad mi Srbi kažu 'kako to da nisi Srbin?', kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji", ispričao je Predrag Pašić nedavno u podkastu "Balkan Rules".

"Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac - pravoslavac", naglasio je on.

"Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobegnem od svog porekla, ali sam ja Bosanac - Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dve države imaju rezervne države. Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena", zaključio je on.

Velika karijera iza Pašića

Predrag Pašić u duelu sa Alesandrom Đentileom.
MN Press 

Pašić je inače nedavno pričao i o velikoj nameštaljci jugoslovenskog fudbala, koju je sprečio, dok je podsetimo njegov nekadašnji dom otišao u vlasništvo opštine.

Tokom igračke karijere, valja istaći da je Predrag Pašić sakupio i deset nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, što nimalo nije bilo lako u "ono" vreme. Kao ofanzivni vezista, odnosno napadač, imao je vrlo ozbiljnu konkurenciju i opet je uspeo da dođe do dvocifrenog broja nastupa i jednog gola. Bio je član "plavih" koji su bili na Svetskom prvenstvu 1982. godine, dok je takođe upisao i pet nastupa za olimpijsku selekciju SFRJ.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "ZORANA HTELA DA ODUSTANE PRE MEDALJE?!" Šok intervju Damira Mikeca za Kurir televiziju: Otkrio najveću TAJNU turskog "PLAĆENIKA"