Slušaj vest

Fudbalski klub Partizan pretrpeo je još jedan bolan poraz - ekipa OFK Beograda je u Zaječaru osvojila sva tri boda (3:2) golom Filipa Stoiljkovića u šestom minutu nadoknade. Samo deset minuta pre toga, crno-beli su imali prednost na svojoj strani, ali je nakon penala koji je skrivio Mario Jurčević za izjednačenje pogodio Aleksandar Paločević. Bio je to nagoveštaj produžetka Partizanove krize.

Ako računamo domaće prvenstvo i evropske kvalifikacije, meč OFK Beograda i Partizana bio je sedmi u nizu na kojem tim Aleksandra Stanojevića nije zabeležio pobedu. Dakle, ima više od mesec dana od poslednje pobede...

U međuvremenu su crno-beli izgubili od Lugana u Beogradu, remizirali protiv IMT-a u Zaječaru, remizirali protiv Lugana u Švajcarskoj nakon 120 minuta, dva puta izgubili od Genta, remizirali protiv Vojvodine i na kraju izgubili od "Romantičara" sa Karaburme, na privremenom radu u Zaječaru.

Baš se retko pobeđuje...

zubairu, fk partizan
MN Press 

Zapravo, Partizan je ove sezone upisao tek tri pobede na čak 12 odigranih mečeva! Počelo je "gostovanjem" Napretku iz Kruševca u Humskoj i već tada je bilo signala da će svaki meč biti igranje sa živcima navijača. Kruševljani su poslednju trećinu meča igrali sa igračem manje zbog crvenog kartona Miloša Tošeskog, a Mateuš Saldanja je tek u nadoknadi vremena doneo Partizanu sva tri boda. Usledio je debakl protiv Dinama iz Kijeva, pa ubedljiva pobeda nad Jedisntvom na Ubu (4:0), još jedan poraz od Ukrajinaca i onda pobeda nad Železničarem iz Pančeva (2:0). Poslednja do sada, ostvarena četvrtog avgusta.

Mesec i po dana kasnije oblaci nad Humskom poklopili su se sa naglom promenom vremena u Beogradu sredinom septembra. Partizan je u katastrofalnom nizu i krizi čiji kraj je teško naslutiti ili predviđati. Ekipa deluje kao da nema koncentracije, snage niti volje da igra svih 90 minuta - ko god bio na drugoj strani terena. To pokazuju i rezultati ostvareni prethodnih nedelja. Partizan je ispao od Lugana nakon produžetaka koje je igrao sa igračem više, remizirao protiv "Traktorista" sa Novog Beograda uz jedan šut u okvir gola i uzeo bod Vojvodini koja je bila bolji rival u Beogradu. Dok se mučio u domaćem fudbalu, Partizan je ispao iz još dva evropska takmičenja - i kvalifikacija za Ligu Evrope i Konferencijsku ligu. Da situacija bude još čudnija po njih, zbog međunarodnih mečeva odlagao je Partizan utakmice Superlige, pa sada na njegovu poziciju na tabeli - koja nije bajna - utiče i to što je igrao manje nego svi ostali timovi.

Stanoje najavio, pa ništa!

aleksandar stanojević
MN Press 

Tri eliminacije u Evropi i posrtanja u Superligi Srbije stvorili su rezultatsku krizu u crno-belom taboru, a ona se samo nastavila na krizu koja postoji u svim klupskim strukturama. Kada ne ide na terenu najviše do izražaja dolazi ona u čisto fudbalskom delu, a tamo je sivo kao kad bi se pomešale crna i bela sa dresa.

Partizan je jedan od retkih klubova u istoriji evropskog fudbala koji su u toku prelaznog roka menjali sportskog direktora, a i pored toga je u Humsku stiglo čak 12 novih igrača. Sada su pojedine pozicije u timu - poput mesta desnog beka - prepunjene igračima sličnog kvaliteta, dok na nekim drugim fali i kvaliteta, ali i kvantiteta. Primera radi, očekuje se da do "večita rezerva" Nemanja Nikolić i pozajmljeni Đorđe Jovanović iznesu sezonu kao napadači, uz pomoć Alda Kalulua, iako je Stanojević tražio špica nakon odlaska Mateuša Saldanje. Lazar Romanić je dugo bio želja, a nakon što su Pančevci promenili uslove pod kojima su spremni da ga prodaju Partizan nije povećao ponudu niti našao neko drugo rešenje.

Kada smo već kod Stanojevića, treba se prisetiti i njegovih reči tokom ovog leta. Najavljivao je "zatezanje" odbrane i "seču" igrača koji ne mogu da prate njegov ritam. Pominjalo se i da želi više domaćih fudbalera, kako oni mogu da pruže više jer osećaju klub, a na kraju je zaključio da od omladinaca priključenih prvom timu niko nema dovoljan kvalitet da bude bonus. Tako su se crno-beli i ovog leta odrekli nekoliko fudbalera koji bi u bliskoj budućnosti mogli da postanu Vanja Vlahović ili Milan Aleksić.

Iz kluba su u finišu prelaznog roka otišli kapiten Svetozar Marković, najbolji igrač Mateuš Saldanja i jedan od retkih sa ptencijalom za prodaju, Ksander Severina. Za svu trojicu dobijeno je manje nego što se očekivalo, a teško je reći da je ijedan od njih bio višak. Istina, možda su Severina i Saldanja malo više nego ostali nervirali Aleksandra Stanojevića svojom nezainteresovanošću za fudbal, ali po kvalitetu nisu bili ni blizu najgorih. Ako tako postavimo stvari, jasno je da nismo videli "seču" u timu Partizana koji će i nakon završenog prelaznog roka nastaviti da plaća Frenka Kanutea, Samuela Ovusua i još nekoliko igrača bez ikakve uloge i doprinosa.

Biće još problema?

fk partizan
MN Press 

"Ogrejaće, obasjaće sunce iznad Humske ulice" je jedan od najprepoznatljivijih stihova navijača Partizana. Posebno kada se priča o boljim vremenima u budućnosti, o uspesima koji tek čekaju klub i emocijama koje će se tek doživeti. Problem je sada što je sve više onih koji misle da će za sunce iznad Humske morati da čekaju proleće. Tada će to biti prirodna pojava izazvana smenom godišnjih doba, a ne "nagrada" za dobar rad nekoga u klubu.

Već u narednom kolu Superlige Srbije (ponedeljak, 23. septembar) Partizanu gostuje Crvena zvezda u najvećoj utakmici srpskog fudbala. Crno-beli će braniti svoj teren i pokušavati da ostanu u šampionskoj trci, a eventualni poraz nastavio bi niz katastrofalnih rezultata. Odmah nakon toga Stanojevićeva ekipa putuje van Beograda i ide na megdan Mladosti. Lučanci su pobedili poslednja četiri meča, svaki od kako je na klupi tima Nenad Lalatović. A njegovo rivalstvo sa Partizanom se zna, uvek je posebno motivisan kada su crno-beli na drugoj strani terena.

Šest bodova iz te dve utakmice ugasili bi požare od Autokomande do Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, pa sve i do Prokopa na koji se naslanja ulica Dragana Mancea. Ukoliko Partizan ne osvoji šest boda? Situacija će biti još teža, igrački kadar preskup i nepotreban, a ne bi bilo iznenađenje da se posegne i za nekim drugim kadrovskim rešenjima u klubu...

Bonus video:

Arena Sport Haos na meču IMT - Partizan