Slušaj vest

El Klasiko je oduvek važio za praznik fudbala, ovog puta, ipak, bila je nešto drugačija situacija. Meč koji se dugo očekivao protekao je u znaku rasizma, koji je bio jedini odgovor navijača Reala posle ubedljivog poraza njihovog kluba od Barselone.

Kraljevski klub je dočekao Barselonu u 11. kolu La Lige i tom prilikom je zabeležio poraz od 4:0. Strelci golova za klub iz Katalonije su bili Robert Levandovski u 54. i odmah zatim u 58. minutu, potom je precizan bio Lamin Jamal u 77. i Rafinja u 84.

Posle velike pobede Barselone usledilo je i veliko slavlje, a ono se nije dopalo navijačima gostujuće ekipe. Zbog toga su nastupili povici i vređanja, a maloletnom igraču Barselone neko je uputio i reči: "Crna pi*ko". Jamal nije dobio bezbroj uvreda samo na stadionu, već i na fotografijama na društvenim mrežama. Tako je činjenica da je Jamal postao najmlađi strelac u El Klasiku ostala u magli nesportskog ponašanja.

Stigla je reakcija od strane Reala i La Lige. Kraljevski klub se odmah oglasio: "Real Madrid najoštrije osuđuje bilo koju vrstu ponašanja koja uključuje rasizam, ksenofobiju ili nasilje u sportu. Duboko žalimo zbog uvreda koje navijači uputili na stadionu. Real je započeo istragu kako bi identifikovao počinioce ovih užasnih uvreda kako bi preduzeo disciplinske i sudske mere", stoji na zvaničnom sajtu.

Ubrzo je stigla poruka i od čelnika Primere. U saopštenju stoji: "La Liga oštro osuđuje događaje koji su se odvili na Santijago Bernabeu i ostaje čvrsta u svojoj posvećenosti iskorenjavanju bilo koje vrste rasizma unutar i van stadiona. U sportu nema mesta za ovakvu pošast".

Nema mesta nasilju i rasizmu

Visoki savet sporta se takođe oglasio: "Najstrože osuđujemo rasističke incidente koji su se dogodili na stadionu Santijago Bernabeu tokom utakmice Real Madrida i Barselone. El Klasiko je jedan od najvećih događaja na svetu, istinski izraz važnosti koju fudbal ima u našoj zemlji". 

"Kao i u svakom drugom sportskom događaju, ni u ovom nema mesta za izraze nasilja, rasizma, ksenofobije ili netrpeljivosti. Kao što se i ranije dešavalo u sličnim incidentima, događaje koji su se desili rokom ove utakmice analiziraće Državna komisija protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancija u sportu", stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO: 

MONDO/Milutin Vujičić Fudbalska revolucija u Kataru 2