Slušaj vest

Nije publika u Francuskoj lepo dočekalaDžoela Embida na Olimpijskim igrama i to nikoga nije začudilo. Rođeni Kamerunac obećao je da će igrati za Francusku, pa se predomislio, uzeo pasoš Sjedinjenih Američkih Država i zaigrao za SAD na Olimpijskim igrama. Kamerunci mu sa druge strane izgleda nisu zamerili pošto su ga sada odlikovali! 

Tridesetogodišnji bivši MVP NBA lige je nakon što je osvojio zlato na Olimpijskim igrama sa "drim timom" stigao u domovinu i u glavnom gradu Jaundeu je dočekan kao heroj! Dočekale su ga hiljade Kamerunaca, a jedva je uspeo da se probije do rezidencije predsednika Pola Bije koji ga je odlikovao. 

Dobio je Embid "Medalju komandanta odreda hrabrosti", što je priznanje koje Kamerun dodeljuje stanovnicima ove države koji "daju izuzetan doprinos u poljima umetnosti, nauke, poljiprivrede, industrije ili trgovine". Zahvalio se svima prisutnima Embid i istakao da je počastvovan priznanjem. Pogledajte kako je izgledao doček Embida u Kamerunu: 

Youtube/ NAJA TV Džoel Embid

Posle Olimpijskih igara Embid je opet šokirao javnost pošto je rekao da planira da se takmiči i u Los Anđelesu 2028. godine i to pod zhastavom Kameruna: "Jedna od stvari koju sam oduvek znao jeste da je Kamerun moj prvi izbor. Ako se kvalifikuju, igraću za svoju domovinu, to je moj san", poručio je Embid. 

Doduše nije nemoguće da se to desi pošto je FIBA već jednom napravila izuzetak pa je tako Erik Gordon nakon što je igrao na Svetskom prvenstvu 2019. godine za Sjedinene Američke Države obukao dres Bahama. Embid je jedan od trojice NBA igrača koji su iz Kameruna uz Paskala Sjakama i Kristijana Koloka. Ranije su u NBA od Kamerunaca igrali i Ruben Bumće-Bumće, Luk Mba a Mute i Ulrih Čomče.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Arena Sport 5 Nikola Jokić hipodrom