Slušaj vest

Odjeknula je vest da je nekada jedan od najvećih bisera srpske košarke Zoran Paunović potpisao ugovor sa ekipom KK Niš! Momak koji je 2018. godine doneo zlato Srbiji na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 18 godina igraće naredne sezone Drugu mušku ligu, a njega karijera nije išla onako kako su mnogi očekivali.

Nakon što je ponikao u mlađim kategorijama Konstantina prešao je u Crvenu zvezdu sa 14 godina, a sada se deceniju kasnije vratio na jug Srbije. Sa 24 godine je ponovo u Nišu, ana Euru je te 2018, prosečno beležio 16,7 poena, 4,1 skok i 3,4 asistencije na sedam mečeva.

A šta je sa ostatkom naše sjajne generacije? Svi i dalje igraju košarku, neki su u Srbiji, neki u Evroligi, a neki u Americi! Ipak, kada se podvuče crta verovatno se više očekivalo od ove generacije u kojoj su igrači: Filip Petrušev, Altin Islamović, Bogdan Nedeljković, Bogdan Rutešić, Zoran Paunović, Uroš Trifunović Toma Vasiljević, Marko Pecarski, arijan Lakić, Dalibor Ilić, Luka Cerovina i Pavle Kuzmanović.

ŠTA JE SA DVOJICOM LIDERA?

Aleksandar Aranitović, Marko Pecarski
MN Press 

Uz Zorana Paunovića dvojica najboljih u ovom timu bili su Marko Pecarski i Filip Petrušev. Oni su ušli u idealni tim prvenstva sa Džoelom Adžaijem, Nikitom Mihailovskim i Artursom Žagarsom.  Dok je Paunović posle Crvene zvezde i FMP-a bio u Dinamiku, Metalcu i Podgorici po godinu dana, pa se posle dve sezone u Slogi preselio u drugu licu, Marku Pecarskom je išlo malo bolje. Njega je Mega prodala u Bajern, ali tu nije imao šansu, pa se vratio u Srbiju. Igrao je kod Andree Trinkijerija u partizanu, ali se nije probio pa je morao preko FMP-a, Borca i Mornara da traži šansu. Prošlu godinu proveo je u turskom Merkezefendiju, a sada je novi igrač Lijetkabelisa.

Što se tiče Filipa Petruševa, on za sada ima ubedljivo najbolju karijeru. Otišao je na koledž. pa se vratio u srpsku košarku preko Mege, da bi potom potpisao za Crvenu zvezdu. Probao je da se probije i u NBA ali nije išlo, pa se vratio u Evropu. Sada ga Zvezda želi opet, a Olimpijakos ga za sada ne pušta.

ONI SU IPAK USPELI!

20240408mmLakic.JPG
MN Press 

Uroš Trifunović je nekoliko godina igrao za Partizan, slali su ga na pozajmice u Megu i Mladost iz Zemuna, ali je uspeo da ostav trag. Sada je otišao u turski Tofaš, da u Bursi potraži minutažu i veću ulogu. Na njegovo mesto domaćeg igrača u Partizanu stigao je Arijan Lakić, nekadašnji junior Crvene zvezde. Posle Evropskog prvenstva pozajmljen je Osijeku, igrao je u Borcu i Sparsima i Sarajeva, a probio se u poslednje dve sezone odličnim igrama u Zadru. Sledeće će sezone Evroligu igrati i Dalibor Ilić, koji je dugo izgledao kao najbolji izdanak ove generacije. Igrao je puno u Igokei, ali otkako je otišao na viši nivo u Crvenu zvezdu muči se da dobije minutažu.

VIŠE OD KLS-A!

Gde su Srbi koji su osvojili Evropsko prvenstvo
MN Press 

Uspeli su Toma Vasiljević i Luka Cerovina da izbore i više od KLS-a u svojim karijerama. Toma Vasiljević koji nastupa na pozicijama četiri i pet dugo je bio pouzdana opcija pod košem igrajući za Dinamik, Metalac i Vršac, a prošle godine je prvi put otišao preko granice. Zaigrao je za letonski Ventsplis i odlično se pokazao. Imao je 7,3 poena i 5,5 skokova po meču u ligi, a onda je u plejofu bio još bolji sa 9,7 poena i 7 skokova po meču.

Luku Cerovinu znamo iz nekoliko sezona koje je proveo kao košarkaš Mege, a prošlu sezonu proveo je na kraju u Nansiju u Francuskoj. Sada se vratio u ABA ligu i biće jedan od lidera Spartaka koji sa klupe vodi Vladimir Jovanović.

OSTATAK SU KLS IGRAČI

20180806mmDocek31.JPG
MN Press 

Bogdan Nedeljković je posle turnira 2018. godine potpisoa za Igokeu, a nakon toga je igrao za Konstantin i Vršac. Imao je izlet na Marbelju, pa je nastupao u Crnoj Gori i poslednji klub mu je Čačak 94. Altin Islamović je godinama član Novog Pazara i prošle sezone je ovaj bek imao najbolju sezonu sa 9,1 poenom po meču, a Bogdan Rutešić je karijeru gradio u Crnoj Gori, poslednji klub mu je Teodo. Deluje da je za sada najgoru karijeru imao Pavle Kuzmanović. Bek iz Loznice je završio koledž, prošle sezone je za Litl Rok imao mršavih 2,7 poena i pre bi se reklo da mu je cilj bila diploma nego košarka.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

RTS1 Vanja Marinković slavi blokadu Filipa Petruševa