Film

GLEDAJTE IZ KREVETA: "Davitelj protiv davitelja" u novoj verziji!

Izvor mondo.rs

Svi ljubitelji domaće kinematografije moći će da pogledaju onlajn putem digitalno restaurisanu verziju kultnog filma iz 1984. godine.

Izvor: Davitelj protiv davitelja/screenshot/Mondo

Digitalno restaurisan film "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana biće premijerno prikazan na Facebook stranici kompanije Vip mobile u nedelju, 5. aprila u 17 časova. Film će u istom terminu moći da se pogleda i na stranici Jugoslovenske kinoteke.

Zasnovan na priči o "beogradskom davitelju", scenario za ovaj crnohumorni film, u kojem se prepliću elementi horora i komedije, pisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan.

Upamćen i po replici: "Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola", radnju filma dočarao je Beograd osamdesetih kroz kameru direktora fotografije Milorada Glušice, kao i muzika koju potpisuje Vuk Kulenović, dok je scenograf Veljko Despotović za ovo delo dobio "Zlatnu Arenu" za scenografiju na festivalu u Puli 1984. godine.

Pored fenomenalnog Taška Načića koji se pojavljuje u ulozi daviteljaPetra Mitića, filmsku ekipu čine, ne manje legendarni glumci, Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper čija je pesma "Bejbi, bejbi" obeležila ovaj film.

"Davitelj protiv davitelja", snimljen u produkciji Centar filma, kompletno je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine.

SPISAK SVIH RESTAURIRANIH KULTNIH FILMOVA DO SADA (kliknite na svaki od linkova!):

Tagovi