Novosti: Novo-staro "Terazije" zarasta u korov!

Autor:

Projekat u koji je grad uložio 60 miliona dinara počeo da propada čekajući da proradi. Fasada počela da se kruni, a kaldrma "ozelenela"

1
A- A A+

Park na Novom Beogradu, replika trga Terazija iz centra prestonice tridesetih godina prošlog veka, u čiju je izgradnju Grad uložio oko 60 miliona dinara, nije radio ovog leta i lagano je već počeo da propada, pišu "Novosti".

Između kocki kopije "kaldrme" niče korov, a fasada se "kruni". Na konkursu za izdavanje lokala u junu, javilo se samo četiri zakupca, od deset raspoloživih objekata, a iz Agencije za poslovni prostor Beograda su najavili da bi turistička atrakcija mogla da zaživi tek sledeće sezone. Međutim, počeli su radovi na uređenju samo jednog lokala.

"Moskva" za svadbe

Zainteresovanih da rentiraju bilo je samo za četiri lokala. Kako list nezvanično saznaje, proradiće sugurno replika hotela "Moskva" , gde bi trebalo da bude novo mesto za organizovanje svadbi. Od ostala tri lokala, jedan bi trebalo da bude restoran sa igraonicom, a dva prodavnice suvenira.

Sudeći po tome što nema naznaka da se bilo šta gradi ili renovira, osim što su ispred jednog objekta mesecima postavljene skele, čini se da je nerealno očekivati završetak radova do kraja godine.

Park je obezbeđen danonoćno, ali se kapije otvaraju za svakoga ko poželi da uđe, obiđe ili se fotografiše. Kulturnih manifestacija ili događaja za koje je namenski park i pravljen nisu bili organizovani, a jdan od razloga je i što prateći komercijalni objekti još nisu izgrađeni.

Park koji čine kopije zgrada koje su se početkom 20. veka nalazile na Terazijama, zauzima površinu od 18.000 kvadrata. Na Forumima koji se bave građevinskim projektima u Beogradu, uglavnom poručuju da su "replike" bačene pare, koje su mogle da budu iskorišćene na korisnije stvari u prestonici".

Cena za zakup lokala bila je 811 dinara po kvadratu. Prostor replike hotela "Balkan", od 159 kvadrata, izlicitirao je Milinko Nešović, koji će mesečno morati da plati gotovo 130.000 dinara. Do početka jula trebalo je da budu potpisani ugovori, a idejni projekti predati do kraja avgusta. Šta je bilo od svega toga beogradskom dnevniku nije odgovoreno iz Agencije za poslovni prostor.

Replika Terazija iz 30 godina prošlog veka, nalazi se na mestu nekadašnjeg novobeogradskog buvljaka. Izgrađena je prošle godine, najavljivana kao prava turistička atrakcija. Međutim, dok su lane i održavane manifestacije u sklopu "Beogradizacije Beograda", ove godine nije bilo programa. Iz grada su se nadali da će naći sponzore za organizovanje programa, ali je atraktivan prostor ostao neiskorišćen.

Sve vesti