mondo.rs

ANKETA: Šta vas sprečava da ostavite pušenje?

Autor:

Svaki drugi pušač ima želju da ostavi duvan, a glavne prepreke su "isuviše jaka navika" i "podsticaj okoline", pokazalo je istraživanja "Batuta". Šta vi imate da kažete u vezi sa tim?

14
A- A A+

U anketi koja je obuhvatila nacionalno reprezentativan uzorak punoletnih građana Srbije, 14 odsto pušača je navelo da ih je ograničenje mogućnosti pušenja na javnim mestima navelo da smanje broj popušenih cigareta u toku dana, što je rast u odnosu na 11 odsto u 2011. godini.

Istovremeno, povećava se procenat stanovništva koji je izložen duvanskom dimu na mestima gde izlaze - sa 58 odsto u 2012. na 64 odsto u poslednjem istraživanju koje je sprovedeno u novembru 2014, objavio je institut na svom sajtu, uoči Nacionalnog dana bez duvanskog dima, koji će 31. januara biti obeležen pod sloganom "Svaka cigareta smeta".

Istraživanje je ukazalo da je izloženost duvanskom dimu povećana i na radnom mestu - sa 22 odsto u 2012. godini na 29 odsto u 2014. godini, a u školama i na fakultetima sa četiri odsto u 2012. godini na sedam odsto u 2014.

Najveći broj ispitanika je obavešten o štetnom uticaju pušenja cigareta tako da devet od deset stanovnika zastupa stavove o tome da je pušenje uzročnik malignih bolesti, moždanih udara i srčanih napada, da pušaci treba da vode računa gde će da zapale cigaretu i da je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu.

Stručnjaci "Batuta" ističu da više od polovine stanovništva, njih 53 odsto, podržava izmenu zakonske regulative kojom bi pušenje bilo zabranjeno u svim ugostiteljskim objektima bez izuzetaka.

Oni su najavili da će, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, zatražiti da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu "unapredi, kako bi se uvela potpuna zabrana pušenja bez izuzetaka, uključujući i sve ugostiteljske objekte".

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima potrebno je skrenuti pažnju javnosti na upotrebu elektronskih cigareta koje predstavljaju nov izazov u kontroli duvana, ističu u institutu.

Podaci iz Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. pokazali su da svakodnevno ili povremeno puši 34,7 odsto odraslog stanovništva - 37,9 odsto muškaraca i 31,6 odsto žena.


Povezano

Sve vesti