Tanjug: Užički berberin šiša za "dž"

Autor:

Najstariji užički berberin Dragoljub Kusturić u improvizovanoj berberskoj radnji u garaži porodične kuće šiša svoje sugrađane besplatno.

4
A- A A+

"Šišam besplatno, čast ne odbijam", napisano je na radnji.

Ovaj 84-godišnjak berberski zanat počeo je da uči sa 11 godina kod uglednog užičkog brice Jovana Rosića. Sa 17 godina 1947. godine postao je prvi poslovođa Berberske zadruge, ali je napušta.

Izvor: TANJUG

Uz osmeh kažnjen zbog bespravnog rada

Besplatno šišanje izazvalo je pažnju i inspekcije. "Neko me je prijavio. Dolazila inspekcija i nije mogla da veruje da radim besplatno. Pokazao sam im natpis gde lepo piše 'Šišam besplatno,čast ne odbijam'. Kasnije se i sudija smejala tome, ali me kaznila sa 20 hiljada dinara za bespravan rad te 2007. godine", priča Kusturić.

"Berberski zanat napustio sam zbog devojaka. Uveče gradom šetaju devojke i momci, a ja moram da radim. Tada sam odlučio da se bavim nečim drugim", priča Kusturić za Tanjug.

Prvo je radio u Petoljetki, a 60-tih u Vodovodu Užice, gde ostaje sve do penzije. Tada se vratio šišanju. Opremio je prostor u prizemlju svoje kuće i počeo pre 15 godina da šiša besplatno, prvo komšije.

"Nekada sam brijao i šišao najuglednije Užičane i od ovog zanata lepo živeo. Tada se niko nije kući sam brijao. Imali smo veće plate nego opštinari. Sa 18 godina sam 1949. godine otišao od svoje plate na odmor u Opatiju, kada ni predsednik opštine nije znao gde je Opatija. Danas se svi žale na nemaštinu, pa sam rešio da šišam besplatno iz hobija. U početku su dolazile samo komšije,a posle se pročulo po gradu pa je mušterija bilo sve više", priča Kusturić za Tanjug.

Izvor: TANJUG

Iako ima 84 godine Dragoljub je još uvek vitalan i kaže da će šišati mušterije dok bude mogao. I to besplatno, uz simboličnu čast.

Tagovi:
Sve vesti