• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU ZABRANILA SASTOJAK KOJI JEDEMO SVAKOG DANA! Koliko je opasan i kada će biti zabranjen u Srbiji, odgovaraju stručnjaci

Autor Aleksandra Vasić

Evropska komisija nedavno je zabranila da se aditiv titanijum-dioksid čija je oznaka E171 koristi u hrani.

 Zabranjeni aditivi u hrani Izvor: Shutterstock/Maksym Azovtsev/MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/Food Network Canada

Ovaj aditiv ima široku primenu u ishrani, glavni je sastojak peciva i slatkiša, dok ima takođe i široku primenu u kozmetici. 

Koliko je opasan za zdravlje, da li će Srbija zabraniti njegovu upotrebu i koje posledice može da izazove pitali smo profesore sa katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i nadležne u Nacionalnoj organizaciji potrošača. 

ŠTA JE ZAPRAVO E 171?

Sastojak E 171 odnosno titanijum-dioksid koristi se kao sastojak boja u kozmetičkim proizvodima kao što su paste za zube i kreme za sunčanje. Dodaje se pri proizvodnji lekova, ali i plastike, papira, pa čak i betona. Kada je u pitanju hrana, E 171 dodaje se u testeninu, peciva, supe, žvakaće gume, sladolede, soseve, slatkiše i mlečne proizvode. 

"Aditiv titanijum-dioksid nije alarmantno opasan po zdravlje, ali pokazalo se da stvara određeni rizik, da se više ne smatra bezbednim i zato je najbolje izbaciti ga iz upotrebe kada je u pitanju hrana. Ako se čestice u prevelikoj meri nakupe u telu nakon konzumacije E 171, genotoksičnost ne može biti isključena, a povezana je sa oštećenjem DNK i kancerogenim efekatima", kažu iz Evropske komisije.

Profesor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog Fakuleta u Leskovcu kaže za MONDO da smatra je ovaj aditiv  zabranjen zato što je njegova generalna zastupljenost velika. 

"Ako ga ima svuda oko nas, od stakla, betona, hrane i kozmetike, veća je šansa da će se u telu nakupiti riuzične količine. Ipak, ne bih rekao da nam preti alarmantna opasnost od ovog aditiva i da hitno treba prestati sa korišćenjem proizvoda koji sadrži ovaj sastojak, mada nije loše smanjiti njegovu primenu u hrani. Iako je sada zabranjen, postupak za njegovo potpuno ukidanje i povlačenje iz prehrambenih proizvoda će potrajati neko vreme, dok proizvođači ne pronađu odgovarajuću zamenu", kaže profesor Stojiljković za MONDO. 

Možda će vas zanimati

Zabrana se za sada odnosi isključivo na aditiv u prehrambenim proizvodima, ali odbor za procenu rizika Evropske hemijske agencije je titanijum-dioksid 2017. godine deklarisao kao "verovatno kancerogen pri udisanju“.

“Kada koncentarcije E 171 u telu nisu visoke, on nije toksičan. Koliko je štetan, to zavisi od toga iz koliko različitih izvora dospeva u organizam, da li se istovremeno unosi kroz kozmetiku, hranu i vazduh i u kojim količinama. Može da dospe do našeg tela u obliku praha kroz udisanje i to je najštetnije po zdravlje. Postoji razlika u tome da li dospeva u telu u obliku mikro ili nano čestica", kaže profesor Staniše Stojiljković.

KADA ĆE SRBIJA ZABRANITI E 171 U HRANI?

Primena ove zabrane u Evropskoj uniji počinje u junu. Kako za naš portal kažu iz Nacionalne organizacije potrošača, najverovatnije da će i Srbija doneti istu odluku, ali je pitanje od kada će se ona primenjivati. 

"Nemamo informaciju da li će Srbija prihvatiti odluku EU o zabrani ovog sastojka u hrani. Aditiv je široko zastupljen, ima veliku primenu, dok je istovremeno dokazan negativan uticaj na zdravlje i zato smatramo da bi trebalo da se uskladimo sa odlukom EU što pre", kažu iz Nacionalne organizacije. 

Pročitajte još

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

Ovo ne valja,a vakcina je top.

Serifovici sever

Srbija nije u EU, tako za nas to ne vazi.

Kupus

Brzo se setili posle 100 godina u upotrebi. To me podseti na Emerald green pigment ili ti Paris green ili Bečka zelena najopasniji široko upotrebljavani pigment koji je i ubio Napoleona. Kada su ga dva naučnika veštački stvorila tamo negde 1815 godine to je bila predivna zelena boja za kojom je industrija poludela. Poceli su da je dodaju u Viktorijansko vreme i upotrebljavaju svuda od kondiktorskih proizvoda do tekstilne i ostale industrije. Ali ubrzo su ljudi počeli da uvidjaju da nesto nije u redu, radnici u tekstilnim fabrikama koji su bili u kontaktu sa emerald green bojenim tekstilom brzo su oboljevali, bubašvabe i miševi su izbegavali sobe oblepljene tapetama ( kakve je i Napoleon imao na zatocenistvu na onom ostrvu) sa emerald pigmentom upotrebljenim za njihovu izradu, zene iz visokih klasa koje su kupovale raskosne emerald green tekstil haljine su obolevale i umirale.... Uglavnom proci ce skoro 100 godine pre nego sto se otkrije objavi formula emerald green pigmenta Cu(C2H3O2)2·3Cu(AsO2)2 pigment je sadrzao Arsen Sulfid zato je bio ekstremno toksičan. Danas se u nekim zemljama upotrebljava kao otrov za pacove i insekticid.

 Zabranjeni aditivi u hrani