Ovaj aditiv ima široku primenu u ishrani, glavni je sastojak peciva i slatkiša, dok ima takođe i široku primenu u kozmetici.
Koliko je opasan za zdravlje, da li će Srbija zabraniti njegovu upotrebu i koje posledice može da izazove pitali smo profesore sa katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i nadležne u Nacionalnoj organizaciji potrošača.
ŠTA JE ZAPRAVO E 171?
Sastojak E 171 odnosno titanijum-dioksid koristi se kao sastojak boja u kozmetičkim proizvodima kao što su paste za zube i kreme za sunčanje. Dodaje se pri proizvodnji lekova, ali i plastike, papira, pa čak i betona. Kada je u pitanju hrana, E 171 dodaje se u testeninu, peciva, supe, žvakaće gume, sladolede, soseve, slatkiše i mlečne proizvode.
"Aditiv titanijum-dioksid nije alarmantno opasan po zdravlje, ali pokazalo se da stvara određeni rizik, da se više ne smatra bezbednim i zato je najbolje izbaciti ga iz upotrebe kada je u pitanju hrana. Ako se čestice u prevelikoj meri nakupe u telu nakon konzumacije E 171, genotoksičnost ne može biti isključena, a povezana je sa oštećenjem DNK i kancerogenim efekatima", kažu iz Evropske komisije.
Profesor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog Fakuleta u Leskovcu kaže za MONDO da smatra je ovaj aditiv zabranjen zato što je njegova generalna zastupljenost velika.
"Ako ga ima svuda oko nas, od stakla, betona, hrane i kozmetike, veća je šansa da će se u telu nakupiti riuzične količine. Ipak, ne bih rekao da nam preti alarmantna opasnost od ovog aditiva i da hitno treba prestati sa korišćenjem proizvoda koji sadrži ovaj sastojak, mada nije loše smanjiti njegovu primenu u hrani. Iako je sada zabranjen, postupak za njegovo potpuno ukidanje i povlačenje iz prehrambenih proizvoda će potrajati neko vreme, dok proizvođači ne pronađu odgovarajuću zamenu", kaže profesor Stojiljković za MONDO.
Zabrana se za sada odnosi isključivo na aditiv u prehrambenim proizvodima, ali odbor za procenu rizika Evropske hemijske agencije je titanijum-dioksid 2017. godine deklarisao kao "verovatno kancerogen pri udisanju“.
“Kada koncentarcije E 171 u telu nisu visoke, on nije toksičan. Koliko je štetan, to zavisi od toga iz koliko različitih izvora dospeva u organizam, da li se istovremeno unosi kroz kozmetiku, hranu i vazduh i u kojim količinama. Može da dospe do našeg tela u obliku praha kroz udisanje i to je najštetnije po zdravlje. Postoji razlika u tome da li dospeva u telu u obliku mikro ili nano čestica", kaže profesor Staniše Stojiljković.
KADA ĆE SRBIJA ZABRANITI E 171 U HRANI?
Primena ove zabrane u Evropskoj uniji počinje u junu. Kako za naš portal kažu iz Nacionalne organizacije potrošača, najverovatnije da će i Srbija doneti istu odluku, ali je pitanje od kada će se ona primenjivati.
"Nemamo informaciju da li će Srbija prihvatiti odluku EU o zabrani ovog sastojka u hrani. Aditiv je široko zastupljen, ima veliku primenu, dok je istovremeno dokazan negativan uticaj na zdravlje i zato smatramo da bi trebalo da se uskladimo sa odlukom EU što pre", kažu iz Nacionalne organizacije.
Sa Bolombojem je druga priča! Vojnik Zvezde se vratio, a jedan važan detalj može da "pogura" tim do plej-ofa
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Partizan je u problemu, a postoji samo jedno rešenje: Prvi ispit je pao, vreme je za popravni!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma