Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori dala je rok vlastima da se do Petrovdana, odnosno do 12. jula, izjasne o tome da li žele da nastave dijalog o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i predlogu crkve da taj zakon bude izmenjen, a u suprotnom dijaloga više neće biti.

Navodeći u saopštenju da je crkva primila k znanju i da je saglasna sa porukom Evropske komisije da samo dijalogom mogu da se prevaziđu sporna pitanja, vrh SPC u Crnoj Gori je poručio da jeste spreman da razgoovore na ekspertskom nivopu privede kraju, ali "na ustavan i pravno utemeljen način".

Ali, poručeno je, crkva nije spremna da tu važnu temu uvodi u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje.

"Drugim rečima, smatramo da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled... Pred nama je vreme molitve i posta uoči Petrovdana ove godine (12. jul). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmeni zakonskog teksta. Posle toga vremena, a u periodu predizborne kampanje, nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi", poručili su iz Episkopskog saveta.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je u Skupštini Crne Gore krajem prošle godine uz mnogo turbulencija, protivljenja prosrpske opozicije, koja je čak probala i da prekine sednicu, posle čega su opozicioni poslanici privedeni u policiju.

Odmah nakon toga počeli su protesti širom Crne Gore (i u Srbiji), a potom su ti protesti bili pretvoreni u litije, kao vid izražavanja nezadovoljstva zbog tog zakona, koji crkva vidi kao način da se podržavi njena imovina. Litije su privremeno pauzirane zbog epidemije korona virusa, ali su dva verska okupljanja tokom ove zdravstvene krize ponovo podigla tenzije, jer su sveštenici potom privođeni u policiju. Posebno je bilo napeto kada je 12. maja vladika Joanikije sa grupom sveštenika priveden u Nikšiću zbog zabranjene litije.

U međuvremenu, otvoreni su razgovori predstavnika vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (14. februara ove godine), koji su potom prebačeni na nivo eksperata, ali se nije mnogo pomaklo u pregovorima. Sa druge strane, vlasti u Crnoj Gori optužile su SPC da ne plaća porez na imovinu, kako bi trebalo, kao i da je dug narastao na dva miliona evra!

Tek, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković otkrio je da su se on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno sastali sa najvišim predstavnicima SPC u Crnoj Gori, vladikama Amfilohijem i Joanikijem, kada su im predložili da se ovaj zakon privremeno "zamrzne"dok se o njemu ne izjasne Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Crnogorski premijer je izjavio i da je taj predlog odbijen. Međutim, kao odgovor na ovo Markovićevo istupanje, predstavnici SPC u Crnoj Gori su saopštili da im je zapravo nuđeno da postanu "deo rešenja" tako što bi trebalo da učestvuju u stvaranju jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a predlog crnogorskih zvaničnika o zakonu su ocenili "zlonamernim i neustavnim". Posebno je istaknuto da Vlada Crne Gore sada nema ingerencije da ne primenjuje zakon, jer ga je usvojila Skupština i da bi zato trebalo prihvatiti predlog crkve o izmenama zakona.

U današnjem saopštenju Episkokog saveta SPC pozdravlja se zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rešenje tog problema.

"Razumeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rešenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade", piše u saopštenju vrha SPC u Crnoj Gori.

Crkva, kako su naveli, razume da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i verskih zajednica na prostoru određene države, "i to nikad niko nije dovodio u pitanje".

"Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog antizakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nisu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Iz Episkog saveta su poručili da crnogorska vlada poslednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumevanja i dijaloga.

"I EVROPA I AMERIKA SE ČUDE"

"Ja se Bogu molim da ova vlast dozvoli da obnovimo ono što je okupator srušio. Ova sadašnja Evropa i Amerika ne mogu da razumeju tu i takvu ideologiju, čude se toj priči, ali ne mogu da se mešaju u unutrašnje poslove Crne Gore" - mitropolit Alfimohije na Miholjskoj prevlaci.

Oni su ponovili da je objavljena namera Vlade da obustavi primenu Zakona neodrživa, antiustavna i pravno neizvesna okolnost, i ne vodi rešenju problema, "osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda".

Naveli su i da su litije su pokazale da nije reč o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podelama naroda, nego o čistoj borbi za verska prava i slobode.

"Crnogorski vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nijesu spremni da naprave korak ka rešenju", piše u saopštenju.

Oni su pozvali vernike da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabiraju u molitvi i miru, na molebanima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima.

"Кada je u pitanju litija najavljena za sutra - Nedelju svih svetih - pozivamo sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde, samim tim, nesu dobile odobrenje policije, tu treba održati samo molebane u hramu", poručeno je iz Episkog saveta.

Tamo gde su litije odobrene, dodaje se, treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mere.

"Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji, iako smo svesni da su određene zdravstvene mere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se spriječilo održavanje litija, piše u saopštenju.

Oni su pozvali Upravu policije i njene službenike na terenu da zakonske propise i zdravstvene mere primjenjuju po pravilu da je "zakon jednak za sve".

"I da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama", zaključuje se u saopštenju.

KLJUČNI DATUMI U VEZI SA ZAKONOM:

- 30. novembar 2019. godine - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na Kongresu Demokratske partije socijalista najavio preispitivanje imovine verskih zajednica;

- 26. decembar 2019. godine - U Skupštini Crne Gore, odlukom većine, u ranim jutarnjim satima, usvojen Zakon o slobodi veroispovesti;

- Vernici SPC su istog dana (26. decembra 2019. godine) blokirali nekoliko saobraćajnica u Crnoj Gori;

- 27. decembar 2019. godine - U Beogradu održan protest zbog crnogorskog zakona, vatrometom pogođena i oštećena zastava na Ambasadi Crne Gore u strogom centru grada;

- početkom januara počele su litije širom Crne Gore, kao vid protesta zbog zakona; Održavane su četvrtom i nedeljom do epidemije korona virusa, kada su vlasti donele zabranu javnih okupljanja;

- 2. januar 2020. godine - Navijači Crvene zvezde posle košarkaške utakmice došli do centra Beograda i održali protest ispred crnogorske ambasade. Ponovo je na meti bila zastava na zgradi Ambasade.

- 16. januar 2020. godine - Pravni zastupnici Mitropolije u Beogradu su objasnili razloge protivljenja Zakonu;

- 14. februar 2020. - početak dijaloga vlasti i predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske o zakonu;

- 22. februar 2020. - vlasti u Crnoj Gori iznose optužbe protiv Mitropolije za dug za porez;

- 12. maj 2020. godine - Litija u Nikšiću, uprkos zabrani, koju je prevodio vladika Joanikije i grupe sveštenika; Sveštenici su potom privedeni u policiju i zadržani u pritvoru 72 sata. Nakon puštanja, protiv njih je podignuta optužnica zbog ugrožavanja zdravlja građana.

- 14. maj 2020. godine - Premijer Crne Gore Duško Marković poručio da je zakon jednak za sve i da sveštenici i crkva ne mogu da budu iznad zakona.

- 18. maj 2020. godine - Milo Đukanović na dvogodišnjicu mandata predsednika održao govor u kojem je najavio stvaranje, odnosno "obnavljanje samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

- 20. maj 2020. godine - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej na zajedničkoj konferenciji za novinare osudili najave Mila Đukanovića o "samostalnoj Pravoslavnoj crkvi". Irinej čak uporedio Đukanovića sa ustaškim režimom u vreme Drugog svetskog rata.

- 21. maj 2020. godine - Proslava dana državnosti Crne Gore, gde je bilo javnih okupljanja, ali niko za to nije snosio odgovornost.

- 8. jun 2020. godine - Mitropolit Amfilohije najavljuje nastavak litija, uprkos tome što je na snazi i dalje zabrana javnog okupljanja. Dva dana kasnije, policija saopštava da neće dozvoliti okupljanja.

- 12. jun 2020. godine - Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković obelodanio je da je zajedno sa predsednikom Milom Đukanovićem razgovarao sa vladikama Amfilohijem i Joanikijem i da im je ponuđeno da Zakon privremeno bude stavljen van snage dok se ne izjasve Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava. Marković saopštio i da će litije iopak biti dozvoljene ali uz poštovanje svih zdravstvenih mera i preporuka.

- 12. jun 2020. godine - Mitropolija crnogorsko-primorska obrazložila zašto je odbila ponudu predsednika i premijera Crne Gore.

- 12. jun 2020. godine - Evropska komisija pozdravlja spremnost da se nastavi dijalog dve strane.

- 13. jun 2020. godine - Episkopski savet Crne Gore dao rok vlastima u Crnoj Gori da se do 12. jula izjasne o nastavku dijaloga, odnosno o predlogu crkve o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti.